От изкуствения интелект до мониторинг на веригите за доставки – тенденции в сегмента на бизнес софтуера през 2023 година

Вече съвсем не е задължително да сте програмист, за да създадете персонализирано бизнес приложение

Offnews Последна промяна на 19 януари 2023 в 12:32 1000 0

Бизнес софтуер

Снимка Unsplash

Бизнес софтуер

Последните няколко години бяха изключително динамични за бизнес софтуера и през 2023 г. се очаква дигиталната трансформация, започнала заради пандемията, да продължи. Върху развитието на бранша ще оказват влияние и други фактори като проблемите в глобалните вериги за доставки, инфлацията, както и продължаващите политики срещу Covid-19.

Тези предизвикателства, както и редица технологични нововъведения, ще променят сегмента на системите за управление на бизнеса през новата година. На фона на продължаващата несигурност от мениджърите се очаква да се адаптират и да развиват бизнеса си успешно, а ERP (Enterprise Resource Planning) системите стават все по-значими за това. Експертите от екипа на софтуерната компания Тим ВИЖЪН България описват седем ключови тенденции, които ще променят света на бизнес софтуера през настоящата година. Ето кои са те:

По-добър мониторинг на веригите за доставки

Няма никакво съмнение, че през 2023 г. компаниите ще трябва да наблюдават все по-добре веригите си за доставки. И това не включва само кризи, свързани с пандемия или войни, а и фактори като въздействието на подизпълнителите по веригата върху околната среда, както и специфични проблеми с човешките права.

Това се отразява и върху ERP системите, които въвеждат инструменти за постигане на по-голяма видимост във веригите за доставки. Те позволяват на мениджърите да наблюдават и управляват редица променливи, включително доставчици, одити, забавени доставки, колебания на пазара и др. С правилната ERP система, могат да бъдат добавени всички необходими изисквания за наблюдение на доставчиците и управление на веригите за доставки.

Кажете “Здравей” на социалното ERP

Социалните медийни платформи имат огромно влияние върху обществото. През последните години те изцяло промениха споделянето на съдържание, комуникацията и маркетинга, създавайки нови модели за общуване и за придобиване на популярност. Разработчиците на бизнес софтуер от години следят тези тенденции много отблизо и постепенно ги пренасят в своите софтуерни системи. През 2023 г. очакваме да видим подобрена интеграция между ERP системите и социалните мрежи, както и добавяне на социални функционалности, които допълнително да повишат ефективността на работа и да оптимизират вътрешната и външна комуникация на компаниите.

Създаване на бизнес приложения без програмиране

Вече съвсем не е задължително да сте програмист, за да създадете персонализирано бизнес приложение. Съвременните ERP решения вече се насочват към No-Code методи за разработка и очакванията са до 2025 г. значително да нарасне броят на бизнес приложенията, изградени с малко или никакво програмиране.

Мобилният достъп става водещ

Бъдещият растеж на ERP пазара изисква усъвършенствани интеграции между мобилните приложения и фирмения софтуер. През последните години служителите работят предимно през мобилни устройства като лаптопи, телефони и таблети, а по всичко личи, че тенденцията за отдалечена работа ще се запази. Това налага нуждата от нови интерфейси за достъп до бизнес информацията и процесите, но също и нови модели на работа. През тази година ще видим все повече такива. Dynamics 365 Business Central на Microsoft например е ERP решение, което може да бъде интегрирано с целия спектър от приложения на Microsoft. По този начин неговите потребители могат да присъстват на срещи, да споделят данни и да се свързват с клиенти по всяко време, използвайки функционалности далеч надхвърлящи възможностите на традиционно ERP.

Силен акцент върху анализите

През 2023 г. се очаква още по-голям фокус върху анализите на данни в реално време, тъй като те помагат на ръководителите да вземат по-добри решения, а на екипите – да реагират на различни пазарни флуктуации и други предизвикателства. За целта ще се използват нови аналитични инструменти от сферата на Business Intelligence (BI) и технологии за изкуствен интелект (AI). Те ще заменят познатите до сега ERP функционалности и техните ограничения, създавайки редица нови възможности за превръщането на данните в анализи, изводи и управленски решения.

На оперативно ниво мениджърите ще виждат какво се случва в производството в реално време, забелязвайки незабавно потенциални проблеми във веригата на доставките, както и количеството запаси, оставащи по рафтовете. Това ще позволи на ръководствата на компаниите да вземат още по-интелигентни и информирани бизнес решения.

ERP Intelligence

С течение на времето ERP системите се развиват непрекъснато и днес някои от тях използват най-новите технологии за машинно обучение (ML) и изкуствен интелект. Това подобрява значително възможностите за анализ на данни на този клас решения. Те преобразуват бизнес данните в прогнози и дори улесняват интелигентни функции като автоматизация без докосване и интерактивни асистенти.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !