Най-новата актуализация на Android Runtime (ART) ускорява приложенията с 30%

Стефан Николов Последна промяна на 24 август 2023 в 09:34 425 0

Android

Снимка Denny Müller/Unsplash

Най-новата актуализация на Android Runtime (ART) ускорява приложенията с 30%

Android Runtime (ART) отговаря за реалното изпълнение на приложенията в операционната система Android и се обновява чрез системните актуализации в Google Play от Android 12 насам. А сега Google съобщи най-новата информация за ART и предстоящите интересни подобрения.

ART е енджинът, който стои зад мобилната операционна система Android. От него директно зависят времето за изпълнение на програмите и на основните API, на които разчитат всички приложения и повечето услуги на операционната система. Да напомним, че както Java, така и Kotlin се компилират до байткод, който се изпълнява именно от ART.

Актуализациите на ART водят до по-бързото стартиране на приложенията, до по-голяма скорост на изпълнение, подобрено използване на паметта и по-ефективно компилиране на байткода, както и до значителни подобрения на информационната безопасност. С най-новата актуализация ART 13 оптимизациите са довели до осезателното увеличаване на скоростта на изпълнение на приложенията и до тяхното с до 30% по-бързо стартиране.

"Модулът ART APEX е сложен софтуер с около един порядък повече приложни програмни интерфейси от всеки друг APEX модул. Той също така поддържа една четвърт от наличните в Android SDK приложни програмни интерфейси за разработчиците. Освен това ART разполага с компилатор, който има за цел максимално да се възползва от наличния хардуер, като генерира специфични за всеки конкретен чип инструкции, като например Arm SVE", това пише 9to5google.

Процесът на тестване на актуализациите на Android Runtime включва "компилиране на над 18 милиона инсталационни APK файлове и изпълнение на тестове за съвместимост на приложенията, както и на провеждането на многобройни сравнителни бенчмаркове за стартирането, производителността и и използването на паметта от различните Android устройства. От Google обясняват, че по този начин са успели да пресъздадат разнообразието на екосистемата на Android.

Google отбелязва и подобренията за разработчиците, извършвани с всяка актуализация, "като например подобренията на OpenJDK и оптимизациите на компилатора, които са от полза както за Java, така и за Kotlin", като ART 13 води до "най-бързото досега приемане на нова версия на OpenJDK при Android устройствата".

Вече се работи и върху версията ART 14, която ще започне да се разпространява "през следващите месеци" с "нови оптимизации на компилатора и времето за изпълнение, които подобряват производителността, като същевременно намаляват размера на кода".

Актуализациите на ART чрез системните актуализации в Google Play вече са налични за Android 12+, което означава Android 12 и по-новите версии на мобилната операционна система на Google.

И още, интернет гигантът добавя, че същите актуализации ще излязат и за ОС Android Go, която се характеризира с по-ограничена функционалност и е предназначена предимно за мобилните устройства със слаб хардуер.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !