Microsoft влиза в AI ерата с Copilot

Стоян Ненов Последна промяна на 22 септември 2023 в 12:21 484 0

MS Copilot

Снимка Microsoft

Microsoft влиза в AI ерата с Copilot

Microsoft обяви, че ще интегрира изкуствения интелект Copilot в почти всички свои софтуерни услуги. Първи ще е Windows 11, който ще получи тестова версия на Copilot още с есенната актуализация, която идва на 26-ти септември.

Copilot постепенно ще навлезе и в Microsoft 365, като това ще стане от ноември т.г. Софтуерният гигант иска да интегрира технологията във възможно най-много услуги, като тя ще има множество версии и функции, които ще са налични според съответното приложение. Засега Copilot няма да е своеобразен универсален асистент, който да може всичко, но определено това е целта му в дългосрочен план, макар и Microsoft да не го казва директно.

Действията на компанията обаче го подсказват. Copilot в Windows 11 ще може да управлява множество функции на платформата по команда от потребителя. Това включва промяна на настройки, пускане на музика, генериране на съдържание и т.н. Microsoft казва, че иска да превърне Copilot в асистент за ежедневието и системата да може да помага на потребителите да използват устройствата си по-ефективно. Защо да се ровят в менютата на системата да търсят настройки, като може просто да кажат на Copilot какво да активира или промени.

Изкуственият интелект ще има различни версии и според приложенията. Във Photos например ще може да редактира изображенията, да помага за замъгляването на фона, разпознаването на обектите на преден план и т.н.

Дори и позабравеният Paint ще бъде обновен с Cocreator – технология, която ще позволява на потребителите да генерират изображения чрез Paint. Clipchamp пък ще може да предлага сцени, редакции и други идеи на базата на снимките и видеото, което потребителят иска да включи в даден клип, който създава. Общо Windows 11 ще получи над 150 обновления в есенния ъпдейт, който ще започне да се разпространява от 26-ти септември.

Отделно Copilot ще навлезе в Bing, Edge, Microsoft Shopping и Microsoft 365 приложения. Сред тях са и приложенията от Office пакета, като първо ще е Word. В Word технологията ще предлага функцията Designer. Тя ще анализира контекста на документа и ще предлага релевантни изображения за съпътстващи илюстрации. Постепенно Copilot ще стане част и от Excel, Outlook, OneNote, OneDrive и Loop, като Microsoft казва, че това ще е първият досег с изкуствен интелект за много фирми.

Повечето от функциите на Copilot ще са безплатни или ще са част от абонамента на Microsoft 365, когато става дума за крайни потребители. Фирмите, които използват корпоративната версия на Microsoft 365, ще имат достъп до още повече възможности на Copilot, които са специфично разработени за бизнес цели. Тези екстри обаче ще се плащат допълнително, като очакваната цена е около 30 долара на потребител, т.е. няма да са евтини поне в началото.

Амбицията на Microsoft е с времето да разгърне Copilot и релевантните технологии до всички свои услуги и да ги популяризира до такава степен, че за потребителите да е част от ежедневието да ги използват дори и за най-дребните задачи.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !