Microsoft представи Bing Chat Enterprise: AI чатбот с повишена защита на данните

Стефан Николов Последна промяна на 20 юли 2023 в 15:57 198 0

Bing Chat Enterprise

Снимка Microsoft

Microsoft представи Bing Chat Enterprise: AI чатбот с повишена защита на данните

Microsoft представи Bing Chat Enterprise - чатбот, базиран на генеративна невронна мрежа. Той е замислен да осигури по-високо ниво на информационна безопасност за компаниите, които се опасяват, че популярните в момента генеративни алгоритми не могат да гарантират неприкосновеността на личния живот и сигурността на данните.

Появата на Bing Chat Enterprise се дължи предимно на това, че големи компании като Apple и Samsung, банки от Уолстрийт и други учреждения забраниха на своите служители да използват ChatGPT и другите подобни решения, базирани на генеративни невронни мрежи, на работните си места. Това се дължи на обстоятелството, че на практика всички чатботове използват данните, получени по време на взаимодействието с потребителите, за своето по-нататъшно обучение. Софтуерният гигант е съгласен, че "използването на AI инструменти, които не са предназначени за бизнеса, непреднамерено излага на риск чувствителните бизнес данни".

Отговорът на Microsoft на тези опасения е Bing Chat Enterprise. Компанията твърди, че когато бизнес потребителите осъществяват достъп до услугата, техните "данни от чата не се съхраняват" и не се използват за по-нататъшно обучение на каквито и да било модели с изкуствен интелект. "Майкрософт няма директен достъп до тази информация - което означава, че никой не може да види вашите данни", казва компанията и добавя, че услугата предлага "търговска защита на данните". Това е много по-различно от чатбота на Microsoft в търсачката Bing, който използва "както автоматични, така и ръчни анализи на подадените към Bing заявки", за да "реагира и следи за неподходящо поведение". Изданието The Verge допълва, че чатботът на Microsoft, който се използва в Bing е изграден на базата на генеративния езиков модел GPT-4 на OpenAI.

От друга страна, изглежда, че Bing Chat Enterprise би трябвало да предоставя подобно на Bing Chat потребителско преживяване. Той все още ще предоставя отговори с цитати, както и визуални отговори, включително диаграми и изображения. Той ще бъде достъпен безплатно към съществуващите абонаменти Microsoft 365 E3, E5, Business Standard и Business Premium, а в бъдеще компанията планира да продава и самостоятелен абонамент с цена 5 долара на потребител месечно.

Макар че Bing Chat Enterprise има за цел да отговори на опасенията на бизнеса, свързани с поверителността и сигурността, остават редица други проблеми, свързани с използването на генеративния изкуствен интелект на работното място. Известен адвокат разбра по трудния начин, че този софтуер може да си измисля несъществуващи правни дела, а статиите, написани от AI, бяха критикувани, че съдържат неточна информация. В първите дни на неговото съществуване потребителите на Bing с удоволствие споделяха различните начини, по които чатботът на Microsoft ги е лъгал. Bing Chat Enterprise може и да претендира, че е по-сигурен начин за използване на генеративния изкуствен интелект в работата, но все пак е добре да да бъдат проверявани генерираните от него резултати, преди те да бъдат използвани.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !