Microsoft обнови Paint с две нови функции

Стоян Ненов Последна промяна на 19 септември 2023 в 20:01 398 0

MS Paint

Снимка Microsoft

Microsoft обнови Paint с две нови функции

В продължение на години приложението Paint е неразделна част от Windows, като е и обект на множество подигравки. Причината е, че то е възможно най-семплият редактор на изображения, който може да бъде направен, но много време това му е напълно достатъчно.

За последно Paint е обновяван през 2009 г., когато получава малко допълнителни възможности. От тогава единствените промени по него са по дизайна на интерфейса, за да е в крак с актуалните версии на Windows, които с времето също доста промениха външния си вид.

Microsoft направи опит да замени Paint с по-ново приложение – Paint 3D, но потребителите масово не го приеха. Те дори бяха доста недоволни от факта, че за кратко компанията премахна стандартния Paint от Windows напълно. Заради недоволството, софтуерният гигант в последствие върна Paint като приложение в Microsoft Store, откъдето може да се изтегли и инсталира отново.

Въпреки това се смяташе, че компанията прави това, само за да спре недоволството, но реално няма да обръща внимание на Paint повече. И това беше така известно време, но сега се променя. Компанията обяви в блога си, че ще добави поне две нови функции към Paint.

Те вече са част от Windows Insider, т.е. достъпни за тестване от членовете на програмата. Новостите ще позволят на Paint да поддържа приложения с прозрачни фонове и работа със слоеве. Това са функции, които са част от програми като Photoshop, GIMP и много други от години, но винаги са изглеждали „далечни“ за Paint, който разчиташе на максимална семплота.

Изглежда, че Microsoft е променила мнението си за Paint и е решила да го обнови. Приложението ще може да работи със слоеве и прозрачност. Потребителите ще имат възможност да правят колажи и да наслагват различни визуални обекти и изображения един върху друг и да създават собствени уникални творби, казва компанията. Ще се поддържа стандартната работа със слоеве, включително дублиране, сливане, скриване и изтриване.

Освен това Paint ще получи и „умна резачка“. Функцията ще може да разпознава обект(и) на преден план и да изреже само него или пък да остави само него и да премахне всичко останало. Това ще е от полза и за работата със слоеве и създаване на колажи. „Изтриването вече наистина премахва обектите, вместо просто да боядиса зоната в бяло“, отбелязва компанията.

Така за много кратко време Microsoft практически добави няколко новости в Paint, който иначе беше забравен. Компанията не казва причината за промяната на мнението си. Тя не споделя и дали планира още нови функции за Paint, които да направят приложението в още по-сериозен конкурент на другите редактори на изображения. Очаква се обновеното приложение да бъде тествано няколко седмици в Insider, като компанията ще обяви допълнително кога то ще стане достъпно и за всички останали потребители.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !