Марк Зукърбърг е поредният милиардер, който иска да създаде общ изкуствен интелект

Познат като AGI той ще трябва да може да реши всяка интелектуална задача, която може да бъде изпълнена от човека

Стефан Николов Последна промяна на 20 януари 2024 в 14:44 3872 0

Mark Zuckerberg

Снимка Anthony Quintano/Flickr CC

Марк Зукърбърг

Meta реорганизира екипите си за изкуствен интелект, като се присъединява към редиците на компаниите, които са си поставили за цел да създадат общ изкуствен интелект. Според Зукърбърг неговата компания все повече ще се фокусира върху изследванията в областта на изкуствения интелект (AI), така че тези промени ще помогнат за "ускоряването" им и в крайна сметка ще подобрят Метавселената.

Сега Meta вече разполага с два екипа, посветени на изследванията на AI: екипът за фундаментални изследвания на ИИ (FAIR), създаден още през 2013 г., и нов екип, фокусиран единствено върху AI генеративните изживявания за потребителите. Промените, казва Зукърбърг, ще сближат двата отдела и имат за цел да ги разширят. Главният изпълнителен директор на Meta не уточнява колко точно специалисти ще бъдат включени в екипите. През 2022 г. компанията съкрати повече от 20 000 работни места.

Във видеоклип, публикуван от Threads, Зукърбърг заявява, че промените ще подкрепят техните "дългосрочни цели за изграждане на общ изкуствен интелект, с отговорен и отворен достъп до него и превръщането му в достъпен и полезен за всички потребители в тяхната ежедневна работа".

Изграждането на AGI - вид изкуствен интелект, който често се сравнява с интелигентността на човешко ниво, се превърна в изключителна страст за много компании, включително X.ai на Илон Мъск, OpenAI и Google. Сега и Зукърбърг започна да разходва огромните парични ресурси на Meta за тази цел.

"Изграждаме огромни количества инфраструктура", пише Зукърбърг. "В края на тази година ще разполагаме с около 350 хил. устройства Nvidia H100".

Анализаторската компания Raymond James изчислява, че Nvidia продава чиповете H100 на цена между 25 000 и 30 000 долара, а в eBay те могат да достигнат над 40 000 долара. Ако Meta плати минимума, то тя ще похарчи около 9 млрд.

Освен това Зукърбърг заяви, че изчислителната инфраструктура на Meta ще съдържа "близо 600 000 изчислителни еквивалента на H100, ако към тях се включат и другите графични процесори". През месец декември технологични компании като Meta, OpenAI и Microsoft заявиха, че ще започнат да използват и новите компютърни ИИ чипове Instinct MI300X на AMD.

Изданието Engadget ни напомня, че в своя финансов отчет за третото тримесечие Meta заяви, че общите разходи за 2024 г. ще бъдат между 94 и 99 млрд. долара, което отчасти се дължи на разширяването на компютърните технологии.

"По отношение на инвестиционните приоритети изкуственият интелект ще бъде най-голямата ни област за инвестиции през 2024 г., както в инженерни, така и в изчислителни ресурси", заяви Зукърбърг по време на разговор с анализатори. В същото време Зукърбърг даде да се разбере, че не планира да изостави метавселената, която според него също ще се възползва от напредъка на AI.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !