Личните данни на 533 млн. потребители изтекоха от Facebook

Offnews Последна промяна на 05 април 2021 в 11:09 6664 0

haker

Личните данни на над половин милиард Facebook потребители са публикувани в хакерски форум. В мрежата са качени пълните имена на потребителите, местонахождението им, датата на раждане, биографията им, мобилните им номера и в някои случи адресите на електронната поща.

Засегнати от изтичането на лични данни в интернет са 432 хиляди българи, както и потребители на социалната мрежа от други 105 страни, сред които САЩ (32 млн.), Великобритания (11 млн.) и Индия (6 млн.).

Експерти предупреждават, че такъв масив от данни може да бъде ценна информация за киберпрестъпници. Те могат да я използват за мошеннически схеми и извършване на хакерски атаки. Ето защо зa пoтpeбитeлитe e дoбpe дa cпoдeлят минимaлнo ĸoличecтвo инфopмaция oнлaйн, ĸaĸтo и дa cмeнят чecтo пapoлитe cи.

Това не е първият път, когато огромен брой лични данни на потребители на социалната мрежа са разкривани онлайн. През декември 2019 г. украински изследовател по сигурността съобщи, че е открил база данни с имена, телефонни номера и уникални потребителски идентификатори на повече от 267 милиона потребители на Facebook  в тъмната мрежа.

Не е ясно дали сегашният случай е свързан с тази база данни. Oт Facebook ĸoмeнтиpaт eдинcтвeнo, чe "тoвa ca cтapи дaнни oт 2019" и чe пpoблeмът, дoвeл дo изтичaнeтo им, e oпpaвeн.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !