Компанията за хакване на смартфони Cellebrite помоли органите на реда да пазят в тайна технологията ѝ

Стефан Николов Последна промяна на 21 август 2023 в 17:03 208 0

Cellebrite

Снимка Cellebrite

Компанията за хакване на смартфони Cellebrite помоли органите на реда да пазят в тайна технологията ѝ

Компанията Cellebrite, добре известна с технологията си за хакване на смартфони, призова правителствените агенции и службите за сигурност да запазят в тайна използването на нейните продукти. Информацията е на изданието TechCrunch. Разработчикът сключва сделки с различните правителствени агенции, като в договорите е включена клауза, която ги задължава да не разкриват използването на хакерската технология на компанията. Този подход предизвиква безпокойство сред правните експерти, които са на мнение, че използването на мощните хакерски технологии трябва да подлежи на обществен контрол.

В изтекъл в публичното пространство видеоклип за обучение на полицейските служби високопоставен служител на Cellebrite призовава клиентите си да не предоставят информацията за начина, по който са извлечени данните: "в края на краищата вие сте извлекли данните и те са тези, които разрешават престъплението, а как сте го направили, нека се опитаме да запазим в тайна, доколкото е възможно".

Правни експерти твърдят, че исканията от подобен род са опасни, тъй като могат да възпрепятстват прозрачността на процес, който изисква съдебно одобрение. Риана Пфеферкорн, изследовател в Интернет обсерваторията към Станфордския университет, заяви: "В момента се провеждат няколко съдебни заседания: "Ответникът трябва да може изцяло да разбере как работят устройствата на Cellebrite, да ги разгледа и да определи дали са работили правилно и законно".

Освен това адвокатът по наказателни дела Хани Фахури подчерта значението на разкриването на такава информация пред защитата, за определянето законността на получаването на доказателствата.

Представител на Cellebrite заяви, че компанията е ангажирана с етичните принципи и законното използване на своите инструменти. Въпреки това старши адвокатът на Фондация "Електронни граници" Сайра Хюсеин и старши технологът Купър Куинтин заявиха, че "Cellebrite помага за създаването на свят, в който авторитарните държави, престъпните групи и кибернаемниците също могат да използват уязвимостите в различните устройства и да извършват престъпления, да заглушават опозицията и да нарушават личния живот на хората".

Cellebrite не е първата компания, която иска от клиентите си да запазят технологията си в тайна. В продължение на години правителственият изпълнител Harris Corporation принуждаваше правоприлагащите органи, които искаха да използват инструмента за шпиониране на мобилни телефони, известен като Stingrays, да подпишат споразумение за неразкриване на каквато и да било информация за използваните технологии, като в някои случаи предлагаше по-скоро да се приключат делата, отколкото да се разкрие какви инструменти използват органите. Тези изисквания датират от средата на 2010 г., но продължават да са в сила и днес.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !