Изкуственият интелект AlphaCode може да решава задачите по програмиране

Стефан Николов Последна промяна на 12 декември 2022 в 19:40 1720 0

AlphaCode

Снимка DeepMind

Изкуственият интелект AlphaCode може да решава задачите по програмиране

Отделът DeepMind AI на Google представи изкуствения интелект AlphaCode, който може да генерира изпълним сорс код и да решава задачите, които се дават на състезанията и шампионатите по програмиране. Новият AI (изкуствен интелект) разбира какво е естеството на задачите и може да ги решава, но засега не може да замени програмистите.

Досега използваните невронни мрежи, които могат да решават задачите за програмиране от подобен тип, не са универсални. Изкуствените интелекти от подобен тип са обучени само за решаването на един, точно определен клас от задачи. Ако условията на задачата са кардинално различни, сегашните AI не могат да се справят.

За да се справят с този проблем, специалистите на DeepMind са подходили по друг начин. В известна степен самото описание на задачата е израз на това, какво трябва да направи AI алгоритъмът, а кодът изразява същото, само че на някакъв програмен език. Ето защо при обучаването на новата интелигентна система изследователите са решили да постигнат две цели едновременно: първоначално да обучат новия AI на разнообразните условия на програмистките задачи, а след това, на базата на вече изградената вътрешна представа да се създава сорс кода.

Обучението на новия изкуствен интелект е осъществено на два етапа. По време на първата фаза системата е трябвало да обработи GitHub архива – над 700 GB сорс код, в които има много коментари на естествен език, които поясняват работата на различните участъци от кода. След това обучение следва фазата за настройване. DeepMind е организирал свои собствени състезания по програмиране, резултатите от които са подадени на новата AI система – описването на проблема, работещият сорс код, кодът с грешки, допуснати от програмистите, както и тестовите примери, използвани за проверка.

Подобни подходи са използвани и досега, но DeepMind са заделили много по-големи ресурси за обучението на AlphaCode. "Ключовият фактор за високата производителност на AlphaCode е възможността за мащабиране на количеството подавана информация, която сега е над десет пъти повече в сравнение с предишния AI от подобен тип" - се казва в описанието на AlphaCode.

В началото над 40% от предлаганите от невронната мрежа AlphaCode решения са изисквали твърде много хардуерни ресурси или решението е отнемало твърде много време. След филтрирането на некоректните варианти, AlphaCode се е включила в 54-те процента участници в състезанието по програмиране Codeforces, които са се справила с представените задачи, които са фокусирани предимно върху преобразуването на два реда сорс код в един ред, който е много по-кратък.

Това съответства на възможностите на начинаещ програмист, обучаван в продължение на от няколко месеца до една година, отбелязва изданието Flipboard,
Обучението на новия AI се е оказало дълго и ресурсоемко. Използвана е компютърна система със сумарна производителност над 200 петафлопа. Експертите на DeepMind подчертават, че при използването на още повече ресурси може да доведе до значително подобряване възможностите на AlphaCode.

Едва ли изкуственият интелект AlphaCode ще остави програмистите без работа. Неговата производителност значително намалява при увеличаване сложността на задачата. Новия AI можа да бъде подобрен, но засега все още не са създадени необходимите хардуерни ресурси.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !