Motorola Edge 30 Pro: Отличен флагман с компромиси

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 19 юни 2022 в 15:57 8049 0

Motorola Edge 30 Pro

Снимка OFFNews

Motorola Edge 30 Pro

Премиум флагманите се оказаха труден пазар за Motorola след като брандът се завърна в най-високия клас смартфони. Затова третата серия на най-скъпите им устройства се позиционират една идея по-надолу. Новият Motorola Edge 30 Pro запазва позитивите – олекотен Android интерфейс, добра изработка, един от най-добрите хардуери, но с някои компромиси. Липсата на някои възможности, задължителни за премиум сегмента, го прави подходящ за традиционната флагман ниша. Където, като цена и способности пасва почти идеално.

Смартфонът ще бъде и перфектния избор за ценителите на марката или на тези, които искат отличен хардуер на една идея по-ниска стойност. Без да имат големи претенции към дизайн или наличие на телефото камера, например. Цената доскоро беше 1 549 лева на свободна продажба, но в момента може да се намери с около 50 лева по-евтино.

Геймърски екран и дизайн с компромиси

Основният акцент и предимства на Motorola Edge 30 Pro е OLED екрана. Освен, че е голям 6.7-инчов с резолюция от 1 080×2 400, но разполага и с една от най-високите честоти на опресняване на пазара от 144Hz. Доскоро, подобни модели бяха основно насочени само към нишова аудитория като геймърската и затова бяха сравнителна рядкост.

Дяволът е в детайлите, като в случая това е панелът. Той е P-OLED, което означава, че не може да имаме адаптивна честота на опресняване. Тя остава фиксирана и може да се избере ръчно от потребителите, като варира между 60Hz, 90Hz, 120Hz и 144Hz. Ако изберете последната, ще разполагате с „мазно“ скролване и бърза работа, но и също толкова скоростно ще се изхабява батерията на смартфона. Комбинацията от високо опресняване и премиум хардуер правят Motorola Edge 30 Pro изключително бърз и гладък за използване.

Дизайнът е друг голям компромис – той е стандартен за повечето смартфони на пазара. Матирано стъкло за гръб и изненадващо за модел от този клас той разполага с пластмасова вместо метална рамка. Леко заобления заден панел компенсира частично изпъкналото гнездо на камерите. Motorola Edge 30 Pro идва в две разцветки – традиционното синьо за бранда и бял, който отразява светлината с леки златисти нюанси.

Сензорът за пръстови отпечатъци не е вграден в екрана, а е изнесен на бутона за включване. Последният, заедно с контролерите на звука са от лявата страна на рамката. Останалите компоненти са стандартни за флагмани – портът за зареждане е USB-C, липсва 3.5мм аудио жак, както и опция за добавяне на MicroSD карта.

Премиум хардуер

Motorola не правят компромиси с хардуер. Тук нещата са от най-висок клас, като чипсетът е Snapdragon 8 Gen 1 на Snapdragon изпълнен по 4nm архитектура. Оперативната памет варира между 8GB и 12GB RAM. Това, заедно с комбинацията от 144Hz екран и изчистена версия на Android го правят един от смартфоните с най-добра производителност на пазара до момента. Motorola Edge 30 Pro е бърз, плавен, дори при натоварващи приложения и мултитаскинг. Мястото за съхранение варира от 128GB до 512GB. Цената от 1 499 лева за България е за версията с 256GB място и 12GB RAM.

Батерията е 4 800 mAh, с добра издръжливост, която осигурява живот от около ден и половина при нормално натоварване. Задължително се спазва тенденцията флагманите да разполагат с бързо зареждан. В случая то е 68W, което позволява в рамките на малко повече от половин час да получите пълен заряд на смартфона. Добрата новина е, че зарядното е включено в комплекта. Има възможност и за безжично бързо зареждане от 15W.

Камери със смесени чувства

Motorola се отказа от използването на универсалния 108MP сензор, подобно на редица други производители. Той беше традиционен за серията в рамките на последните няколко години. Вместо него имаме два 50MP – един основен и широкоъгълен. Друг ключов акцент от предходния модел – перископната телефото камера, също е отпаднала, което намалява част от премиум функциите на смартфона. Тя е заменена от 2MP макро сензор.

За сметка на това основната камера се справя отлично при нормални условия, кат осветление и кадриране. Снимките имат отлични цветове, детайли и осветяване. Оптичната стабилизация прави процеса изключително лесен, а фокусирането е значително бързо.

Ситуацията е малко по-комплексна при 50MP широкоъгълния сензор. За претенциите си, той е леко казано посредствен. Разликата спрямо традиционните за пазара 8MP или 12MP не е голяма, като качество на кадрите. Другото разочарование е нощният режим и при двете основни камери. Motorola беше сред първите брандове, които имаха сравнително добър софтуер за тези ситуации. Трудно е да се определи, дали компанията не е подобрявала приложението си или просто то не е оптимизирано за новите камери. Просто, качеството на нощните кадри са като отпреди две години.

Силен компонент е селфи камерата, която е с внушаващите 60MP. Тя позволява детайлни и отлични снимки, особено при добра осветеност. Нощният режим продължава да е проблем и тук. Препоръчително е да имате нелошо осветление, в противен случай цветовете ще излязат размити.

Софтуер, цена и заключение

Смартфоните Motorola са известни с това, че използват сравнително изчистена версия на Android 12. Това се пренася и в Motorola Edge 30 Pro като подсилва възможностите за персонализация на интерфейса и допълнителните функционалности за управление чрез жестове. Друга ключова функционалност е интеграцията с платформата ѝ Ready For, която позволява да работите на телефона си от телевизор или PC. Връзката се осъществява чрез Bluetooth връзка или чрез USB кабел.

Най-важният компонент за всеки клиент е цената. Споменахме, че засега тя е 1 549 лева на свободна продажба за модела с 256GB място за съхранение и 12GB RAM памет. Motorola Edge 30 Pro поставя потребителите в интересна ситуация – в която разполага с премиум хардуер, но с някои компромиси, които не го правят пълнокръвен премиум флагман. Цялостното му съотношение между цена и качество, го поставят като интересен избор за технологичните ентусиасти.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !