Google работи върху интерфейс, който може да стане новия стандарт за контрол на безопасността в интернет

Това е само предложение за възможностите на Web Integrity API, но вече се разработва първата версия за браузъра Chrome.

Стефан Николов Последна промяна на 31 юли 2023 в 13:20 416 0

Google

Снимка Google

Google работи върху интерфейс, който може да стане новия стандарт за контрол на безопасността в интернет

Най-новият предложен уеб стандарт на Google е... мениджър за контрол на съдържанието (DRM)? През уикенда в интернет се появи предложение за Web Environment Integrity API. Авторите на тази нова софтуерна технология са четирима специалисти на Google, включително и един човек от екипа Privacy Sandbox на Chrome, който не хареса особено много отмирането на бисквитките за проследяване изгради цяла нова рекламна платформа за проследяване на потребителите директно в браузъра.

Проектът, който е в етап на разработване в уеб браузъра Chrome, има за цел да повиши сигурността и контрола върху уеб средата, но предизвиква опасения за евентуално ограничаване свободата на потребителите.

ArsTechnica уточнява, че самият проект се разработва от екипа на Chrome и е вдъхновен от съществуващи системи като App Attest на Apple и Play Integrity API на Android. Новият Web Integrity API има за цел да получи необходимата информация за потребителя, за да се увери, че той не е бот и че браузърът му не е бил неоторизирано модифициран. Получената информация ще може да осигури по-голяма сигурност за потребителите в интернет, а също така може да бъде полезна за рекламодателите, ефективна за борбата с ботовете в социалните мрежи, за защита на правата върху интелектуалната собственост и за гарантиране сигурността на финансовите транзакции.

Идеята на Google е, че по време на обработката на дадена уеб страница уеб сървърът може да изиска от потребителя да премине тест за проверка на уеб средата, преди да му бъдат предоставени каквито и да било данни. В този момент браузърът на потребителя се свързва със сървър на трета страна, като потребителят е подканен да премине някакъв друг тест. Ако потребителят премине успешно този тест, той получава подписан IntegrityToken, който потвърждава, че неговата уеб среда не е била променяна, и препраща към съдържанието, което потребителят е искал да отключи. След това потребителят връща този токен обратно на уеб сървъра и ако сървърът има доверие на компанията, която е извършила теста, съдържанието се отключва и накрая потребителят получава отговор с уеб страницата, която е поискал.

Реакцията на интернет общността на предложението е смесена. Някои потребители изразиха възмущението си, като нарекоха идеята напълно неетична. Все пак си струва да се отбележи, че Google притежава най-популярния уеб браузър в света и може да популяризира своите проекти въпреки критиките.
Предложението на Google за Web Integrity API открива нови възможности за онлайн безопасността. То обаче поражда и опасения относно потенциалното ограничаване свободата на потребителите и възможността за злоупотреба с технологията в бъдеще. Въпросът дали предложението на американския технологичен гигант ще се превърне в част от бъдещето на интернет остава открит, но вече е обект на горещи дискусии.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !