Google пуска услуги с изкуствен интелект за бизнеса

Стоян Ненов Последна промяна на 30 август 2023 в 15:10 366 0

Google

Снимка Firmbee.com/Pexels

Google пуска услуги с изкуствен интелект за бизнеса

Google обяви множество нови функции в услугите си за бизнеса, които вече ще са обвързани и с изкуствен интелект (AI). Първоначално те ще са част от основния пакет на клиентите, но скоро ще се са платени. При това ще са доста скъпи, съобщава CNBC.

Компанията показа обновена версия на Google Chat и новата Duet AI, която ще е достъпна както през Google Chat, така и през Google Workspace. Duet AI ще струва на големите компании по 30 долара на месец за всеки потребител, който ги използва. Такава ще е цената и на Microsoft 365 Copilot, които ще са налични догодина.

По-малките фирми ще имат различен ценоразпис, казва Google. Той ще е съобразен с техните възможности, но все още не е окончателен и затова компанията не го оповестява. Тя казва, че всяка фирма ще има право на безплатни пробни периоди, за да провери дали услугата ще ѝ върши работа.

Цената изглежда не плаши големите фирми. Google коментира, че е започнала да приема предварителни заявки от клиентите още през юни т.г. без да го обяви публично. Таксата ще се плаща допълнително върху настоящите сметки на клиентите.

„Бяхме малко изненадани да видим, че нашите приятели в Редмънд пуснаха същия ценови модел като нашия“, казва Апарна Папу, вицепрезидент на Google. В Редмънд е централата на Microsoft, която обяви своите цени през юли.

Конкуренцията между двете компании се засилва все повече в сферата на изкуствения интелект. Duet AI ще предлага доста функции, които ще са адаптирани според различните приложения в Google Workspace.

Най-много от новостите ще са налични през Google Meet. Служителите ще могат да използват Duet AI, за да подобряват качеството на своето видео с виртуално осветление и оптимизиран звук. Освен това Duet AI ще разпознава лицата на служителите и ще може автоматично да добавя имената им.

Изкуственият интелект дори ще може да участва в дадена среща от името на служител, който не може да се присъедини лично. В такива ситуации алгоритъмът ще предава на останалите мнението на човека.

Участниците в онлайн срещите, както и тези, които не са били лично, ще могат да получават записки от Duet AI с основните акценти на срещата. Алгоритъмът ще има възможност да прави кратки резюмета, които да изпраща на участниците след това или пък просто да обобщи напредъка на срещата до дадения момент.

А в обновения Google Chat, Duet AI ще има други възможности. Там алгоритъмът ще може да прави резюмета на документи и на чатовете, да отговаря на въпроси и да изпълнява различни задачи.

Google Chat ще предложи и нов интерфейс с „умен“ начален екран, който с времето ще научава предпочитанията на потребителя и ще му показва приоритетно съобщения от важни за него чатове и разговори. Приложението ще има и обновена секция Spaces, в която ще могат да участват до 500 000 души – 10 пъти повече от досега. Така големите корпорации ще могат да съберат на едно място всичките си служители и дори партньори и подизпълнители.

Google има големи очаквания към новите функции. Компанията отчита, че над 3 млрд. души по света използват Google Workspace, така че има много голяма аудитория, която би могла да се възползва от Duet AI. Интернет гигантът планира да предложи версия на бота и за крайни потребители следващата година.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !