Xiaomi Redmi Note 11 – 4G властелин в достъпния клас

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 19 юни 2022 в 21:51 7568 0

Xiaomi Redmi Note 11

Снимка OFFNews

Xiaomi Redmi Note 11

Смартфоните в достъпния клас винаги са труден избор, както за потребителите, така и за производителите. Първите се опитват да изстискат максимума от бюджета от 500 лева, а вторите да вкарат максимално функционалности в рамките на тази сума. Като лидер в тази категория се утвърди Xiaomi. Китайският гигант постига този баланс чрез своите подбрандове – Redmi и Poco. През 2021 г. компанията вкара 5G свързаност за цена под 500 лева. Сега, жертва тази възможност, но предоставя модел, който може да се каже, че струва двойно повече по останалите характеристики.

Новият Xiaomi Redmi Note 11 дава силна заявка в достъпния клас смартфони за 2022 г. Без да се обременява с 5G, той се предлага за едва 379 лева. С което запазва тенденцията минималния праг за новата технология да е около 400 лева.

Пластмасов дизайн, но с AMOLED дисплей

Първоначалните впечатления създават усещане за по-скъп модел. Изцяло пластмасовият корпус е прикрит от матирания гръб и добре обработената рамка. Можете да сбъркате, че някой от тези компоненти е стъклен или метален освен ако не задълбаете в описанието в интернет. От дясната страна на Xiaomi Redmi Note 11 е разположен бутонът за включване, в който е вграден и сензора за пръстови отпечатъци, а над него са контролерите за звука.

Стандартният вече порт за зареждан USB Type C е разположен долу. В горната част имаме едно рядко явление на пазара – 3.5мм аудио жак. Задният панел е по-праволинеен и следва тенденциите. Имаме стандартното правоъгълно гнездо за камерите, разположено в горния ляв ъгъл.

За своя ценови клас, едно от големите предимства на Xiaomi Redmi Note 11 4G е екранът. Той е голям 6.43-инчов AMOLED с разделителна способност от 1080×2400 пиксела с внушителните 1000 нита яркост. Друго предимство е 90Hz честота на опресняване, като по подразбиране е включена стандартната 60Hz и за по-високата трябва да се превключи ръчно. Смартфонът може да премине визуалния тест за такъв от много по-висок клас ако не беше леко удебелената рамка в долния край на дисплея.

Хардуер и възможности

Липсата на 4G модул в Xiaomi Redmi Note 11 се компенсира донякъде с използването на сравнително бързия за този ценови клас Snapdragon 680 процесор на Qualcomm. Оперативната RAM памет е 4GB или 6GB, а мястото за съхранение е между 64GB и 128GB. Последното може да бъде разширяване, покрай традиционната за бюджетните модели, добавен слот за MicroSD карта.

Друга добра новина е батерията. Тя е с капацитет от 5 000 mAh и осигурява безпроблемна работа от ден, ден и половина при по-ниския режим от 60Hz опресняване на екрана. В комплекта имаме включено бързо зарядно, като в случая с Xiaomi Redmi Note 11 то е 33W.

Камерите

От началото на 2022 г. забелязваме все по-силна тенденция в замяна на стандартизираните вече 48 и 64MP сензори в средния клас, с нови такива. Вече преминаваме на един по-голям 50MP и няколко спомагателни, като това се случва и с Xiaomi Redmi Note 11. Основният сензор е 50MP, който се справя доста добре в стандартни условия и най-вече – при режим на пълна резолюция. Нощният режим, обаче е леко разочароващ, тъй като той работи добре, само при наличието на достатъчно фонови източници на светлина. При липсата им качеството на кадрите спада драстично.

При останалите камери имаме сравнителна стандартизация. Широкоъгълната е стандартната 8MP, която се среща на почти всеки смартфон с подобна конфигурация. При този режим има опция за „пълна резолюция“, което увеличава детайла на кадрите. Най-вероятно при нго се се използва и основната 50MP, като снимките се обработват допълнително от софтуера.

Към задната конфигурация добавяме също стандартните за ниския клас 2MP макро камера и 2MP дълбочинен сензор. Ролята им е да са много частичен заместител на телефото сензора. Селфи камерата също е стандартна – 13MP. Xiaomi Redmi Note 11 има много добро представяне при стандартни условия и осветеност, което за цената си е повече от добра сделка.

Софтуер, цена и заключение

Смартфонът идва с Android 11 и е надграден с интерфейса MIUI 13. Последният е разработка на Xiaomi и като такъв имитира до голяма степен визията на iOS на Apple. За разлика от последния, можете да модифицирате доста от елементите, но стилистиката на системните икони, размерите, менюто с нотификации и с активни приложения е доста сходна с тази на „ябълковата“ компания.

Предвид изброените хардуерни предимства, цената е повече от атрактивна – 379 лева на свободна продажба. Тя важи за базовата версия с 4GB оперативна памет и 64GB място за съхранение. Тестовата бройка беше със същата конфигурация и се справяше доста добре, без видим лаг или забавяне.
В този ценови клас, за момента трудно ще намерим смартфон с подобен екран и хардуерни възможности. Което прави Xiaomi Redmi Note 11 доста добър избор по отношение на цена-качество, а усещането е за продукт, който е по-висока категория. Единственият и голям компромис е липсата на 5G свързаност.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !