Гласовият асистент на Microsoft, Cortana, постепенно отива в историята

Стоян Ненов Последна промяна на 07 август 2023 в 15:18 307 0

Cortana

Снимка Halo/Microsoft

Гласовият асистент на Microsoft, Cortana, постепенно отива в историята

Ерата на гласовите асистенти изглежда няма да се увенчае с бляскавия успех, който се очакваше, когато тези услуги стартираха. След първоначалния интерес, с течение на времето, ентусиазмът около тях се охлади.

Резултатът е, че покрай развитието на кризите ИТ гигантите започнаха да свиват разходите и това привлече вниманието им към проектите с нисък приоритет. Гласовите асистенти попаднаха в тази категория на доста компании. Сред тях е и Microsoft, която започна постепенно да свива ресурсите за своя гласов асистент Cortana, съобщава Ars technica.

Cortana тръгна преди няколко години с голямата амбиция да бъде директен конкурент на Apple Siri и Amazon Alexa. Тя беше неразделна част от Windows Phone и беше внедрена в Windows. Въпреки това обаче не успя да спечели масовия потребител. Microsoft постепенно намали присъствието на Cortana и от внедрено приложение, в Windows 10 и 11 тя стана самостоятелна програма, която може да се инсталира отделно.

А през 2023 г. софтуерният гигант премина и към следващата стъпка – спирането и на това приложение. Самостоятелната програма на Cortana за Windows 10 и 11 ще бъде прекратена този месец. Приложението вече е започнало да предупреждава потребителите за този факт и им препоръчва да преминат към неговия заместник – Windows Copilot или Bing Chat. За някои потребители приложението вече дори е спряно.

Това практически ще направи Cortana недостъпна за масовия потребител. Microsoft спря поддръжката на двете мобилни приложения на Cortana за Android и iOS. Това стана още в началото на 2021 г. Скоро след това махна и интеграцията на гласовия асистент в лентата със задачи на Windows. В последствие беше деактивирана и възможността Cortana да бъде интегрирана в услуги на трети лица.

От тогава гласовият асистент практически може да се използва само в рамките на услугите на Microsoft и то не всички. С премахването и на приложенията за Windows изглежда, че Cortana е неофициално прекратена. Всъщност, ще има още две места, през които услугата ще е достъпна. Това са приложенията Microsoft Outlook и Microsoft Teams.

Microsoft не казва колко време услугата ще бъде достъпна през тях. Очакванията обаче са, че постепенно Cortana ще бъде премахната и от там и ще бъде заменена с новите системи с изкуствен интелект, които софтуерният гигант разработва и иска да популяризира.

Самият изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела заяви в интервю за Financial Times по-рано т.г., че гласовите асистенти „са тъпи като дъбове“ и нито един от тях не работи както трябва. Въпреки това индустрията приема, че това беше само първото поколение на технологията и е научила много от нея. Натрупаният опит ще бъде от полза за развитието на популярните в момента чатботове и новите умни асистенти, които с времето ще могат да говорят с потребителите.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !