GitHub обяви публична бета версия на изкуствения интелект Copilot Chat

Мария Иванова Последна промяна на 24 юли 2023 в 09:16 575 0

GitHub Copilot

Снимка GitHub

GitHub обяви публична бета версия на изкуствения интелект Copilot Chat

Платформата за програмисти GitHub обяви, че новата му функция Copilot Chat, предлагащи възможности подобно на ChatGPT. Като те са предназначени да помага на разработчиците при програмирането, вече е достъпна като ограничена публична бета версия за корпоративни клиенти и организации. Тя може да се използва от "всички бизнес потребители" чрез приложенията Visual Studio и Visual Studio Code на Microsoft.

Припомняме, че чатботът беше обявен още през март като част от инициативата Copilot X на GitHub, която представлява разширение на оригиналния инструмент за писане на код Copilot, интегрирано с модела GPT-4 на OpenAI. Целта му е да спести време на разработчиците, като им даде възможност да "изпълняват някои от най-сложните задачи с прости подкани".

Основните функции за GitHub Copilot Chat включват предоставяне на насоки в реално време, съобразени с конкретни проекти за кодиране, анализ на кодирането, който обяснява предложенията за код и сложните концепции за кодиране, както и "просто отстраняване на проблеми".

Специфичното на Copilot Chat е, че е наясно и с целия контекст на кода, върху който програмистът работи. Чатботът на GitHub може и да се захранва от GPT-4, но способността му да разбира контекста, означава, че той може да надхвърли функционалността на типичния генеративен чат асистент с изкуствен интелект.

Той може да разбира кода, който разработчикът е написал, и да интерпретира съобщенията за грешки, които се появяват. Компанията твърди, че с помощта на Copilot Chat разработчиците могат да получат достъп до незабавна и съобразена с контекста подкрепа директно в своите интегрирани среди за разработка IDE.

"Можете да поискате от Copilot да предложи поправка на грешките във вашия код. Като разглежда вашия коментар и го сравнява с кода, Copilot не само ще разпознае грешките и ще предостави контекст за това какво се е объркало, но и ще предложи поправки, които ще отстранят проблемите" - обяснява Марио Родригес, вицепрезидент на GitHub.

Той прави и някои смели твърдения за потенциала на Copilot X да увеличи производителността на разработчиците. Според него софтуерът ще позволи дори на неопитните разработчици да създават "цели приложения или да отстранят грешки в огромни масиви от код за няколко минути вместо за няколко дни" и ще подобри ефективността десетократно.

"Това означава 10 дни работа, свършена за един ден. 10 часа работа, свършена за един час. 10 минути работа, извършена с една-единствена команда” - посочва Родригес. "Всеки разработчик в екипа ви, от най-малкия до най-опитния, ще може да изгражда цели приложения или да отстранява грешки в огромни масиви от код за няколко минути, вместо за няколко дни" - уверява още вицепрезидентът на GitHub.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !