Интересен тематичен тапет на Google ще дебютира с телефоните Pixel, но може да достигне и до други смартфони с Android

Offnews Последна промяна на 24 септември 2021 в 06:59 3073 0

Googles-cool-wallpaper-theming-will-debut-on-Pixel-handsets-but-could-end-up-on-other-Android-phones

Една от най-любопитните функции, налични за телефоните Pixel, работещи с Android 12, е системата за тематизиране на тапети на Google. Това автоматично настройва цветовата схема на потребителския интерфейс на телефона, за да съответства ва преобладаващите тонове на тапета.

Според XDA Developers, тематичната система за тапети с кодово име “monet” е само за устройствата Pixel към момента. Тя обаче ще стане достъпна и за други Android смартфони с пускането на Android 12.1.

Google посочва, че алгоритъмът за извличане на цвят определя по-малко доминиращите и по-доминиращите тонове, открити в тапета, избран от потребителя. Алгоритъмът за генериране на палитра създава такава от 4 цвята, състоящи се от 2 неутрални, 3 акцентни и 12 нюанса. Това се използва за определяне на цветовете, които са най-близо до тапета на потребителя.

Wallpaper Theming се появява във вътрешна AOSP версия на Android 12.1 и ще дебютира на телефоните Pixel, но може да се окаже и на друг устройства с Android. Повечето тематични системи за тапети вече са с отворен код, с изключение на алгоритъма за генериране на палитри, който е важна част от системата.

Добрата новина е, че изходният код за него скоро ще бъде пуснат. Два източнике вече споделиха пред XDA, че Google наскоро е извършила промяна на кода, наречана “добавяне на monet към AOSP”. Скрийншоти, направени на устройство, работещо с вътрешна AOSP версия на Android 12.1, разкриват, че "monet" може да е налична и за телефони, които не са Pixel.

Актуализацията добавя още и малки подобрения за сгъваеми смартфони, но за обикновения потребител тематичната система за тапети е може би най-важната характеристика на Android 12.1. Все още не ясно кога ще бъде пуснат ъпдейта, но се говори, че ще стартира за Pixel устройства на 4 октомври.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !