Евросъюзът отпуска 4 милиона евро за специализираната платформа за проникване в смартфоните

Offnews Последна промяна на 06 юли 2021 в 11:21 4897 0

EU device-cracking platform to receive major upgrade

Европейският съюз отпусна 4 милиона евро за обновяване на специализираната платформа Cerberus, която се използва от европейските правоохранителни органи за хакването на пароли и за достъп до криптирани устройства.

Отпуснатата сума ще се използва за финансирането на проекта Overclock, добавящ в специализираната платформа нови алгоритми за хакването на още по-голям брой различни модели смартфони.

Cerberus (Child Exploitation Response by Beating Encryption and Research to Unprotect Systems) е създадена през 2019 година и в началото нейното финансиране е в размер на 2,3 милиона евро. В нея се използва комплект от специализирани алгоритми, които с помощта на високопроизводителни компютри проникват в смартфоните, конфискувани от правоохранителните органи в качеството на веществени доказателства.

Уеб изданието The Record съобщи още, че сега отпуснатите 4 милиарда евро ще се използват за финансиране на новия проект с име Overclock, значително разширяващ възможностите на платформата Cerberus чрез добавянето на нови алгоритми за проникване в редица нови модели мобилни устройства.

Обновяването на платформата ще се ръководи от двамата нейни създатели. Това са  отдела по криминалистика на Френската национална жандармерия на Националната жандармерия на Франция (IRCGN) и нидерландския институт за криминална експертиза (NFI). В проекта ще участват и Националната Служба по криминални разследвания на Норвегия (NCIS), германската федерална служба на криминалната полиция (BKA) и френската компания за киберсигурност Synacktiv.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !