Copilot на Microsoft навлиза и във финансовите услуги

Стоян Ненов Последна промяна на 01 март 2024 в 17:00 455 0

Copilot

Снимка Microsoft

Copilot за Excel

Microsoft обяви, че пуска нов комплект функции за изкуствения си интелект Copilot. Този път те са насочени към финансовите професионалисти и целят да им помогнат в ежедневието. Означава ли това, че Copilot ще замени счетоводителите? Не… засега.

Copilot for Finance ще е част от платените услуги в Microsoft 365 и ще допълни Copilot for Sales и Copilot for Service. Целта е финансовите специалисти да улеснят ежедневието си и да ускорят работата с рутинните задачи от работния си процес.

Microsoft казва, че 62% от финансовите специалисти казват, че се чувстват затрупани от повтаряеми цикли на прегледи и въвеждане на данни. Copilot for Finance ще е насочен именно към решаването на подобни досадни, но неизбежни задължения.

Copilot for Finance включва и стандартните възможности на Copilot for Microsoft 365, казва компанията. Това означава, че тя ще може да се използва и в Excel, Outlook, както и по-специализирани ERP системи, включително Microsoft Dynamics 365, SAP и Microsoft Graph. Софтуерният гигант дава и няколко примера на способностите на услугата.

Първият е, че финансовите анализатори ще могат да използват технологията, за да извършват бързи анализи в Excel, като казват на Copilot да провери данните за аномалии, рискове, несъответствия. Друга възможност е автоматизиране на сравнението на структурите на данни, помощ при решаването на проблеми с точността и надеждността на финансовите записи.

Copilot for Finance ще може да изготвя и пълни резюмета на потребителски сметки и данни. Това ще е от полза за издаване на финансови становища, фактури и т.н. Платформата ще позволява и конвертирането на „сурови“ данни от Excel във визуализации и графики, които да се използват за презентации.

Засега Copilot for Finance е в пробна версия. Това означава, че може да има неточности в работата ѝ, но Microsoft ще се стреми да ги отстранява бързо. Компанията е предвидила и още много допълнителни функции, които платформата ще получава с времето.

Тя казва, че корпорациите, които вече използват някоя от версиите на Copilot, са много доволни. Анализ на Work Trend Index показва, че 50% от информацията, която хората търсят и използват в рамките на един ден, е необходима за работата им. Хората в продажбите, финансите и дистрибуторските вериги са сред най-натоварените в работата с данни. Амбицията на Copilot не е да ги замени, а да им помогне, да могат по-бързо и лесно да се ориентират в цялата тази информация и да я използват по-ефективно.

Компании от всички индустрии и размери вече не просто експериментират с изкуствен интелект, а все по-усилено търсят начини да го въведат в ежедневните си процеси, казва още Microsoft. Някои от тях вече споделят и добри резултати от работата си. Например Copilot for Sales пести средно 90 минути на седмица на служителите в отдел продажби в партньор на Microsoft. 67% от тях казват, че това им е позволило да прекарват повече време в разговори с клиенти, отколкото в рутинна обработка на данни.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !