Apple пуска защита на iMessage от атаки с квантови компютри

Стоян Ненов Последна промяна на 23 февруари 2024 в 12:02 515 0

iMessage

Снимка Apple

Apple пуска защита на iMessage от атаки с квантови компютри

Apple обяви, че е постигнала значителен напредък в разработката на ново поколение криптиране и защита на данните. Компанията е направила новия протокол за чат PQ3, който ще бъде внедрен в услугата iMessage, съобщава The Verge.

PQ3 ще бъде инсталиран в устройствата на потребителите с пускането на iOS 17.4, iPad OS 17.4, macOS 14.4 и watchOS 10.4. Всички тези актуализации се очакват в рамките на следващите няколко седмици.

Чрез тях PQ3 ще започне да защитава комуникацията на потребителите в iMessage от атаки на квантови компютри. На пръв поглед може да изглежда малко рано за подобна защита, имайки предвид, че завършен квантов компютър няма и тези разработки все още са в доста ранна експериментална фаза.

ИТ индустрията обаче е обединена в мнението, че тя трябва да започне да изгражда защитите още сега, тъй като после може да е късно. Очакванията са, че квантовите компютри ще бъдат завършени към края на това десетилетие. Те ще разполагат с несравнима спрямо днешните стандарти изчислителна мощ, чрез която без проблеми ще могат да преодоляват всички настоящи форми на криптиране.

Apple допълва, че и в момента има практика „събери сега, декриптирай по-късно“. А именно хакери и други „групи“ събират всякакви криптирани данни и архиви и ги съхраняват с идеята да ги декриптират, когато технологиите за това са налични. Затова компанията смята, че е важно още от сега да започне да внедрява квантови защити в инфраструктурата и услугите си.

PQ3 е първа стъпка в тази посока, като Apple твърди, че това е първият протокол за чат, който постига т.нар. Ниво 3 на сигурност. Тази класификация е нова, измислена от Apple и според нея PQ3 ще направи iMessage най-сигурната платформа за съобщения в света. По-сигурна дори и от Signal.

ИТ гигантът твърди, че това е доказано и математически. Алгоритъмът на PQ3 е бил анализиран от математици, включително водещи световни професори и експерти по математика и криптография. Те са доказали, че моделът на PQ3 изпълнява поставените цели и методът му на работа осигурява високо ниво на защита, включително от квантови атаки.

PQ3 прилага и допълнителни похвати, включително добавяне на допълнителна информация към съобщението, за да скрие реалния му размер от хакерите. Това затруднява декриптирането още повече.

И макар системата за криптиране и декриптиране да е много по-сложна и да включва няколко нива на обработка на данните, нищо от процеса няма да се вижда от потребителите и няма да затруднява работата им с приложението. Те ще могат да го използват както досега и ще могат да си изпращат съобщения, като знаят само имейл адреса или телефона на получателя. Съобщенията ще се изпращат и получават между всички регистрирани устройства на изпращача и получателя. Всяко от устройствата генерира свои ключове за всяка сесия и те не се споделят с никого.

Apple казва, че това е най-сложната система за съобщения, която е разгръщана в мащаб и в момента е най-добрата в световен мащаб за автоматична верификация на ключове.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !