Apple и Google трябва да позволят на разработчиците да използват други платежни системи

Offnews Последна промяна на 01 септември 2021 в 07:22 230 0

Google_Apple_App_Dominance2.0

Южна Корея прие законопроект, написан, за да попречи на големите собственици на платформи, като Apple и Google да ограничават разработчиците на приложения до вградени платежни системи, съобщи The Wall Street Journal. Очаква се законопроектът да бъде подписан от президента Мун Дже-ин, чиято партия отстоява законодателството.

Законът е удар за Google и Apple, които изискват покупките в приложенията да протичат само през техните системи, вместо извън процесори за плащане. Това позволява на технологичните гиганти да събират 30% такса. Ако те не се съобразят с новия закон, може да се изправят пред глоби до 3% от приходите си в Южна Корея.

Законът е изменение на Закона за бизнеса в областта на далекосъобщенията в страната и може да окаже голямо влияние върху начина, по който Play Store и App Store работят в световен мащаб. Народното събрание на Южна Корея прие законопроекта във вторник.

Нито една компания не е доволна от това. В изявление Google защитава своите такси за услуги, които според нея “помагат за запазването на Android безплатна” и дава на разработчиците “инструменти и глобалната платформа за достъп до милиарди потребители в целия свят”.

“Точно колкото струва на разработчиците да създадат приложение, толкова струва и на нас изграждането и поддържането на операционна система и магазин за приложения”, посочи говорител на Google. “Ще обмислим как да спазим този закон, като запазим модела, който поддържа висококачествена операционна система и магазин за приложения, и ще споделим повече в следващите седмици”.

Представител на Apple не отговори веднага на искането за коментар на The Verge. Въпреки това, преди приемането на закона, компанията изпрати следното изявление:

“Предложеният Закон за бизнеса в областта на далекосъобщенията ще постави потребителите, които купуват дигитални стоки от други източници, в риск от измама, ще подкопае защитата на личния им живот, ще затрудни управлението на покупките им, а функции като “Ask to Bye” и Родителски контрол ще станат по-малко ефективни. Вярваме, че доверието на потребителите в покупките от App Store ще намалее в резултат на това предложение, което ще доведе до по-малко възможности за над 482 000 регистрирани разработчици в Корея, които са спечелили над 8.55 трилиона KRW досега с Apple”.

Съобщава се, че лобистите на двете компании твърдят пред американски служители, че корейското законодателство нарушава търговско споразумение, тъй като се стреми да контролира действията на базираните в САЩ компании.

Южна Корея не е единствената страна, която се опитва да подтикне американските технологични гиганти към своята воля. Русия изисква притурките да са предварително инсталирани с приложенията, направени от руски разработчици, а Австралия се опитва да регулира услуги като Apple Pay и Google Pay. Някои от правителството на САЩ дори предложиха законодателство, подобно на това, което беше прието в Южна Корея. The Wall Street Journal отбелязва, че новото законодателство на Южна Корея може да се позове на регулатори в други страни.

И Apple и Google се опитват да предотвратят подобни действия чрез промените в политиките си за магазините. Apple представи своята програма за малък бизнес App Store, която намали на половина таксата от разработчиците, които печелят по-малко от милион долара годишно в магазина. Компанията се съгласи да позволи на разработчиците да информират своите потребители за опции за плащане извън App Store, като използват имейл адресите, дадени от тях. Google заяви, че ще таксува само с 15% от първия милион долара на разработчиците, вместо с 30%.

И двата гиганта са изправени пред правни предизвикателства въпреки промените, които направиха, като най-голимети идват от Epic Games. Epic твърди, че Apple и Google използват доминиращите си позиции, за да доктуват какво може и какво не може да се направи с техните телефони. Докато аргументите на Epic са различни срещу всяка компания, те споделят една и съща основна жалба – доминирането на двата гиганта над магазините за приложения. И двете дела все още продължават.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !