Android 14 с изненадващо второстепенна роля в тазгодишната конференция Google I/O

Мария Иванова Последна промяна на 16 май 2023 в 11:46 431 0

Android 14

Снимка Google

Android 14 с изненадващо второстепенна роля в тазгодишната конференция Google I/O

Мобилната операционна система Android 14 получи изненадващо малко внимание по време на традиционната конференция на разработчиците I/O, която Google организира всяка година. За разлика от изкуствения интелект (AI), който беше във фокуса на встъпителната презентация на главния изпълнителен директор Сундар Пичай, платформата беше спомената само веднъж.

Това е съществена промяна в сравнение с миналогодишните издания на конференцията, които Google използваше именно да разкрие пред света основните подобрения в предстоящата версия на Android. През 2019 г. например, във фокуса на I/O беше тогавашната най-нова версия Android 10, която над 10-минутно представяне в ключовата лекция на конференцията.

Тази година Android 14 се споменава почти мимоходом час и половина след началото, когато се представят новите ѝ възможности за персонализиране при заключен екран. В програмата на конференцията присъства и информация за промени, свързани с проследяващите устройства Apple AirTags, но те са представени като актуализации, идващи в екосистемата на Android, а не като функции на новата операционна система.

Вицепрезидентът на Android Самир Самат обяснява, че тази година компанията е решила да покаже какво е новото в Android от гледна точка на потребителското изживяване, независимо от версията на операционната система. Така вместо да обединява много нови функции в един ъпгрейд на операционната система, компанията разпръсква подобренията през цялата година като актуализации на Google Photos или Gmail.

Очевидно пазарът на смартфони е достигнал своята зрялост и те, както и софтуерът, с който работят вече не са “звездите на шоуто”. Вместо това производителите на устройства преместват фокуса върху слушалките, часовниците, таблетите и върху това как всички те работят заедно, за да улеснят живота на потребителите. Поддържащата роля на Android 14 в I/O 2023 е доказателство за това.

И въпреки че новата версия на операционната система за смартфони и таблети на Google беше изместена от изкуствения интелект и първия сгъваем телефон на компанията, на събитието бяха анонсирани и някои съществени промени, които ще настъпят с Android 14. Сред тях e функцията Ultra HDR, която ще се поддържа от приложението Google Photos. Технологията работи чрез добавяне на допълнителен слой информация, наречен Gain Map, към стандартно jpeg изображение и прави пикселите да изглеждат по-ярки и реалистични.

С Android 14 идва и новата технология Passkeys, която ще замени традиционните пароли, както и няколко нови опции за персонализиране при заключен екран. Смартфоните с тази операционна система също ще изпращат месечно известие, което ще предупреждава собствениците им, когато приложенията са променили практиките си за споделяне на данни. Потребителите ще получават и специално предупреждение, когато приложенията поискат разрешение да споделят местоположението им с трети страни и др.

Новата операционната система на Google беше обявена за първи път още през февруари, с пускането на първата ѝ предварителна версия за разработчици. През април компанията пусна първата публична бета версия на Android 14, която може да бъде изтеглена и сега от притежателите на Pixel 7A и Pixel Fold.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !