Скролването на лоши новини води до физически и психически проблеми

Новият феномен в социалните мрежи се нарича „doomscrolling” или скролване на поток от неприятни публикации

Стоян Ненов Последна промяна на 08 септември 2022 в 12:53 883 0

Doomscrolling

Снимка Unsplash

Doomscrolling

Изобилието от негативни новини е създало нов феномен в социалните мрежи. Той се нарича „doomscrolling” или скролване на поток от неприятни публикации, съобщава Guardian.

Това е откритие на експерти от Техническия университет на Тексас, които в свое проучване казват, че doomscrolling е ситуацията, в която човек вижда поток от тъжни, обезкуражителни или депресиращи новини, но въпреки това продължава да скролва потока и да сърфира из страниците.

В проучването са участвали 1100 души. То показва, че 16.5% от тях са показали признаци на „сериозно проблематично“ консумиране на новини, което води до повишени нива на стрес, тревожност и дори влошено здраве. Една от причините е, че неспирният поток от стресиращи новини кара хората да са в постоянно напрежение и готовност. Той създава впечатление, че светът е „тъмно и опасно място“.

„За тези хора се създава порочен кръг, в който те потъват все повече, вместо да излязат от него. Те са като обсебени от новините и постоянно следят за новости, в опит да намалят напрежението. Това обаче не помага и колкото повече те преглеждат публикациите, толкова повече започва да им влияе в другите сфери на живота им“, коментира Браян МакЛафин, ръководител на екипа.

Други 27.3% от анкетираните споделят, че имат „средно проблематични“ нива на консумиране на новини. Още 27.5% смятат, че имат минимално отражение на негативните публикации, а 28.7% не мислят, че имат проблеми. Според учените е нормално да има значителна част от хората, които се справят с негативните вести, но делът на анкетирани с проблеми остава твърде висок.

Именно при тях се проявяват и странични последици. 74% споделят, че са имали психически проблеми, а 61% - физически. За сравнение, едва 8% и 6.1% от хората, които не се притесняват от doomscrolling-а имат подобни проблеми.

„Резултатите определено са притеснителни и подсказват, че проблемът може да е много по-разпространен, отколкото предполагахме. Много хора изглежда изпитват значителни нива на тревожност и стрес заради навиците си за консумиране на новини“, коментира МакЛафин.

Според др. Кейт Манел от Университета „Дийкин“, пандемията може да е била катализатор за развитието на феномена. Тя не участва в проучването, но е направила свой анализ на влиянието на новините по време на ограничителните мерки през 2020 г. Тогава комбинацията от огромния поток новини заедно с повечето свободно време може да е развила този процес, тъй като хората не са имали достатъчно възможности да се разсеят с нещо друго. Също тогава обаче мнозина са развили и уменията да подбират новините и източниците си, което им помага и до днес.

Според Манел това е и решението за „пристрастените“ към новините. Те трябва да осъзнаят, че това им пречи и вместо да отрязват достъпа си до социалните мрежи, просто да променят постепенно навиците си и подбора на публикации. „Живеем в нестабилен свят с много и различни кризи и проблеми, които ще стават все по-видими. Да се тревожим за това е нормална реакция, но е важно и да осъзнаваме, кога е прекалена и става проблем“, допълва тя.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !