Съвсем скоро светът може да остане без банани

Offnews Последна промяна на 27 май 2021 в 10:11 5332 0

The ‘pandemic’ destroying the world’s favourite fruit

Колкото и странно да звучи, обикновените банани, с които вече всички свикнаха, е възможно напълно да изчезнат. Причината е силно заразна почвена гъбичка, която не се поддава на действията на химикалите.

Заболяването Tropical Race 4 (TR4) подобно на новия коронавирус, бързо се разпространи по целия свят, като всичко започна от някои китайски региони (това да ви напомня нещо?). В началото на този месец заболяването проникна в Южна Америка, която е основният световен доставчик на банани. Само след две седмици бяха затворени няколко хиляди големи плантации. Инфекцията се разпространява от заразените грудки, от водата и дори от калта върху обувките на фермера. Според учените, заразените участъци от почвата трябва да останат неизползвани в продължение минимум 30 години.

Така изглежда влиянието на гъбичката върху стъблата на растенията

За повечето от нас бананите са просто приятен бонус на масата или начин за добавяне на малко калий в организма. Но всъщност това е един от най-важните продукти в световната търговия. Повишаването на цената на бананите, което неизбежно ще стане, може да бъде изключително критично. В редица страни на Азия и Африка този продукт е толкова важен, както за нас са пшеницата, картофите, ориза и т.н.

Изчезването на така познатите за нас банани би могло да изглежда фантастика, ако това вече не се е случвало.

Бананите от сорта Грос Мишел. Сега почти не могат да се намерят

И тогава причината е твърде особената гъбичка Fusarium oxysporum (TR1). Тя за първи път е открита в Австралия в края на 1800-те години. В началото на 20-ти век тази гъбичка достига до Централна Америка, където се намират основните плантации от банани. Още през 1920-те години светът е поразен от така наречената Панамска болест. Към 1950-те това е причината на практика изцяло да изчезне най-популярният сорт банани Грос Мишел, които са по-големи от сегашните, по-добре се съхраняват и всички специалисти са на мнение, че те са много по-вкусни от сегашния сорт Кавендиш.

Именно заради сорта Грос Мишел и до днес се смеем на популярната шега с подхлъзването върху бананова кора. В началото на 20 век заради своя вкус бананите са били много по-популярни в сравнение със сега. Те са транспортирани с тонове във всяко пристанище, а тогава контейнери не е имало. Между другото кората на банан от сорта Грос Мишел наистина е била много хлъзгава.

Ако вашият дядо сподели, че в неговото детство бананите са били много по-вкусни, това съвсем не е носталгия, а чиста истина.

Прародителите на бананите съвсем не изглеждат апетитно

Причината бананите да са толкова уязвими към новите болести е в това, че те всичките са хибриди. Тоест, сортовете Кавендиш и Грос Мишел не са просто обикновени сортове растения, а генетични копия, които произхождат от една и съща грудка.

Разбира се, фермерите подбират само най-успешните и плодовити екземпляри. Благодарение на този подбор бананите растат така изобилно и са толкова големи. От един малък, запълнен със стотици семки плод, те са се превърнали в огромни чудовища, които не могат да се размножават без човешка помощ.

Междинната фаза между оригиналния и днешния банан. Предишният банан има от 500 до 2000 семки в един плод, докато при сорта Кавендиш може да се намери само една семка от 10 000 плода, която може да даде живот

Благодарение на този подход, бананите са станали толкова изобилни и евтини. Да се замислям за малко, защо бананите, които идват от Централна Америка, понякога са по-евтини от мандарините и грейпфрутите от Турция. Но едновременно с това те са уязвими към някои специфични болести. При това дотолкова уязвими, че след няколко години отново може да стане популярно парчето от 1920-те години "Yes, We Have No Bananas".

В наши дни новият щам на тази гъбичка вече заплашва сорта Кавендиш. Това са 99% от всички съвременни банани. Учените засега не знаят как да спрат или поне да ограничат тази епидемия.

Големите плантации са засегнати от една и съща гъбичка, позната под името Tropical Race 4. Това е много по-заразен и по-мощен аналог на същата тази Панамска болест, на която се спряхме по-горе.

Този щам за първи път се появява в югоизточна Азия преди около 50 години. Той унищожава банановата индустрия на Тайван, а след това източните китайски провинции. През 1992 година вече няма плантации в Малайзия и Индонезия. През 1999-а гъбичката TR4 поразява Австралия, а през 2013-а - Йордания, Пакистан и Ливан. След това започва нейното разпространение в Африка. В крайна сметка са заразени няколко стотици хиляди хектари бананови плантации.

Първият етап от разпространяването на заразата

За щастие, тези държави почти не изнасят банани в други страни и техният пазарен дял е незначителен.

Но през лятото на 2019 гъбичката се появява в Колумбия. Във връзка с това на 8-ми август в тази страна е обявена извънредно положение. Най-вероятно са заразени, но все още не знаят, и другите страни на Латинска Америка. Именно оттам се осъществява износа на банани в целия свят. В Хондурас и Еквадор вече превантивно са затворени голяма част от банановите плантации.

Заразеният от новата болест банан не изглежда никак апетитно

Учените бият тревога, правителствата на различните държави отделят милиони за справяне с тази коварна болест. Но за съжаление с тази нова гъбичка е почти невъзможна борбата в така изградената монокултура. TR4 може да остава в почвата изключително дълго време и не може да бъде унищожена с фунгициди и фумиганти. Тя се предава чрез всичко, което се движи и дори чрез подметките на обувките, а нейните спори остават жизнеспособни в продължение на дълги години. Новият щам вече бе открит дори и в затворената ботаническа градина Едем във Великобритания - първоначално по време на изложбата през 2009 година, а след това през 2015-та, дори след цялостната подмяна на почвата.

Учените считат, че сортът Кавендиш е обречен. Както и през 1920-те години, засега няма стратегия за борба с тази коварна болест.

Въпросът е кога точно този сорт банани ще изчезне. Повечето експерти са на мнение, че това ще стане през следващите 10, максимум 15 години.

Разбира се, бананите няма да изчезнат напълно. Така или иначе вече има хиляди сортове банани, а тази гъбичка засега харесва само сорта Кавендиш. Но те ще намалеят и силно ще поскъпнат. А нашите внуци може би само недоверчиво ще гледат, когато им казваме, че по наше време бананите са били по-големи от краставиците.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !