Проф. Христо Пимпирев: Антарктида е една естествена научна лаборатория

В Антарктида България работи по проекти, които са важни за цялото човечество, споделя бележитият български учен и полярен изследовател специално за вестник Uchi.bg

Александър Александров Последна промяна на 03 октомври 2022 в 18:34 1517 0

Проф. Пимпирев

Снимка Иглика Трифонова

Проф. Пимпирев

На 29 септември в Националния дворец на културата се състоя представянето на новата книга на известния полярен изследовател професор Христо Пимпирев. Тя се нарича „Христо Пимпирев. Антарктическият стопаджия“, написана е в съавторство с Иглика Трифонова, председател на Асоциацията на младите полярни изследователи и е издание на „Книгомания“. В церемонията се включиха стотици учени, антарктици, общественици, приятели на авторите, сред които президентът на България Петър Стоянов, Михаил Вешим, Мирослав Севлиевски, Соломон Паси и посланикът на Испания н. пр. Алехандро Поланко. След това имахме възможност да зададем няколко въпроса на професор Пимпирев за новата му книга, както и за значението на изследователската дейност на България в Антарктида.

ВЪПРОС: Професор Пимпирев, с какво е важна Антарктида за българската наука?

ОТГОВОР: Антарктида е последният открит континент, преди малко повече от 200 години. Когато говорим за нови континенти, често визираме Америка, но за сравнение тя е открита преди 500 години. Така че Антарктида крие много тайни за науката. Тя е една естествена научна лаборатория – най-голямата на Земята. Тя е една десета част от земната повърхност. И България е страна, която управлява този континент заедно с още 28 държави от цял свят. Заедно с най-великите сили – Русия, Япония, Китай, Съединените щати. България има равни права за този континент, заедно с тях.

ВЪПРОС: По време на представянето споменахте, че Антарктида е врата към космоса. Какво имате предвид?

ОТГОВОР: Имам предвид, че там са най-суровите условия на Земята. Температурите са такива, каквито са на Марс. Така че, когато живееш в Антарктида, все едно си на Марс. Тя е една пустиня, само че бяла, докато тази на Марс е червена.

ВЪПРОС: Т.е. може да се извършва подготовка за космонавти?

ОТГОВОР: Разбира се. В момента NASA тренира екипажи за бъдещи полети до Марс именно на Антарктида.

ВЪПРОС: България има ли възможност за такъв тип дейности?

Вижте цялото интервю с проф. Пимпирев тук.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !