

Съвременният човек все по-осъзнато и настойчиво се стреми към това да полага по-адекватни грижи за физическото и психическото си здраве. Никак не е изненада, че имаме все по-голяма нужда от това – в днешното изключително забързано и свръхнатоварено ежедневие грижата за здравето все повече върви ръка за ръка със суплементирането на хранителни добавки. Затова и въпросът за защитата на активните съставки стои все по-стабилно на дневен ред: за да се възползваме в пълнота от ефикасността на медикаментите, суплементите и продуктите, които приемаме и прилагаме, е от изключително значение те действително да достигат в пълнота до нашите тела.
В днешната статия ще отправим един по-задълбочен поглед към микроенкапсулацията като процес – една своеобразна технологична революция в сферата на медицината, фармакологията и нутриционистиката, която цели да пренапише досега популярните начини за производство и съхранение на активните съставки в лекарствата и добавките. Ако темата представлява интерес за вас, продължете да четете – обещаваме да научите много и с по-голямо отношение да подбирате инструментите, участващи в случването на вашето здраве.
Какво е микроенкапсулация и как технологията намира място в грижата за здравето днес
Нека първо изградим основите – какво всъщност представлява микроенкапсулацията? Микроенкапсулацията е технологичен процес, намиращ широко приложение в медицината, фармакологията, нутриционистиката и козметиката, при който активните съставки в даден продукт (такива например са лекарствата, витамините, пробиотиците) се капсулират в микроскопични обвивки, за да могат успешно да бъдат предпазени от въздействието на околната среда и да достигнат до организма ни витални и максимално бионалични. В допълнение към това следва да уточним, че микроенкапсулацията също ръководи механизмите на освобождаване и усвояване на активните съставки.
В контекста на съвременните биотехнологии микроенкапсулацията изиграва водеща роля по отношение на качеството на произвежданите лекарства и хранителни добавки. Във фармацията например тази революционна технология дирижира контролираното освобождаване на лекарствата в организма и осигурява продължителната им активност. При наличие на свръхчувсвителни съставки, каквито са например пробиотичните щамове, ензимите и някои ваксини, микроенкапсулацията осигурява тяхната защита, устойчивост и максимална преживяемост. В козметиката технологията също намира своя принос – благодарение на интегрирането ѝ в състава на различни кремове и серуми, тя се грижи за бавното усвояване на активните съставки в продуктите, осигурявайки пълноценен ефект. Антиоксидантите и витамините, все по-често срещани в съдържанието на множество козметични продукти, също биват благоприятствани от микроенкапсулацията, тъй като ги предпазва от процесите на окисление и разпад. По отношение на хранителната индустрия и производството на функционални храни, микроенкапсулацията отново способства за „заключването“ на активните вещества, правейки ги устойчиви на външни влияния.
Защо е важно да „микроенкапсулираме“ активните съставки
Вече уточнихме, че микроенкапсулацията представлява технологичен процес, чрез който активните съставки се обвиват от защитен слой, целящ тяхното по-дълго предпазване и осигуряване на тяхната бионаличност. Това е от съществено значение в следните случаи:
- при медикаменти и добавки, например такива, съдържащи пробиотични щамове, микроенкапсулацията защитава „добрите“ бактерии от вредното влияние на средата. Тя би могла да бъде киселинността в стомаха – знаем, че изключително силното въздействие на солната киселина често пъти може да унищожи напълно съставките в лекарството или добавка, правейки приема им на практика безсмислен. Температурата на въздуха при съхранение и потенциалният риск от окисление са също достатъчно сериозна предпоставка да се мисли в посока на микроенкапсулация.
- чрез технологията се постигат повишени нива на стабилност и биодостъпност – така, дори и при по-продължителен период на съхранение след датата на производство, се гарантира максимална ефективност от приема на дадения продукт.
- микроенкапсулацията също позволява контрол върху степента и скоростта на усвояване на определени активни вещества – това е от съществено значение при прилагането на различни медикаменти и добавки с оглед на общите терапевтични нужди на организма.
Микроенкапсулацията в пробиотиците – следваща стъпка в биотехнологиите
Към днешна дата пробиотиците заемат все по-съществена роля в ежедневието ни и стремежа ни към здраве. Това никак не е изненадващо – забързаното ежедневие, бързата храна, недостатъчното движение и прекомерно високите нива на стрес вкупом допринасят за проблеми с микробиома и здравето на червата.
Знаем, че микробиомът е съвкупността от всички бактерии, гъбички и вируси, населяващи нашия стомашно-чревен тракт. Балансът между „полезните“ и „вредните“ микроорганизми е онова, от което зависи оптималното функциониране на множество ендокринни, нервни и имунни процеси, метаболизирането на витамини и минерали, синтеза на невротрансмитери и хормони. Не случайно червата ни биват наричани „втори мозък“ – ентеричната нервна система в тях работи самостоятелно и в тясна комуникацията с централната нервна система. Накратко казано, здравият микробиом обещава подобрено физическо и психическо здраве.
Пробиотичните щамове обаче, бидейки „живи“ бактерии, са изключително сензитивни към околната среда. Силната стомашна киселина, относително дългите периоди на съхранение и излагането на външни влияния доскоро представляваха проблем пред предишните генерации пробиотични добавки. В следствие от тези фактори те не рядко или осигуряваха твърде малко количество „живи“ бактерии до храносмилателния ни тракт, или не доставяха „живи“ такива изобщо. Всички тези предизвикателства обезсмисляха употребата на пробиотиците – иначе щамове от съществено значение за общото здраве на целия организъм.
В контекста на пробиотичните добавки обаче, микроенкапсулацията привнесе изключително много ползи от решаващо значение за крайния ефект от приема им. Обвиването на бактериите с бленд от протеини, мукополизахариди или липиди осигурява естествена и достъпна хранителна среда за пробиотичните щамове, съхранявайки ги живи и защитавайки ги от пагубното влияние на околната среда.
Микроенкапсулацията изиграва и ключова роля при повишаване на устойчивостта на щамовете в условия на непрестанно променящо се pH – в стомаха то бива киселинно (pH 1.3 – 3), а в червата, където всъщност пробиотиците имат възможността да проявят своите полезни ефекти, е алкално (pH 6.5 – 7.5). Микроенкапсулирането позволява на киселинно-неустойчивите бактерии (такива например са така популярните и широко използвани Lactobacillus и Bifidubacterium) да преживеят в стомаха, за да колонизират успешно червата; в условия пък на алкална среда, обвивката се разтваря и така „освобождава“ съдържащите се в нея живи бактерии.
В обобщение бихме могли да кажем, че:
- Микроенкапсулацията осигурява далеч по-дълъг период на съхранение и значително подобрява устойчивостта и активността на „живите“ бактерии;
- Подобрява биодостъпността и ефективността на активните съставки в блендовете;
- Дава възможност за таргетирано доставяне на активните съединения с оглед на конкретните и специфични нужди на организма към момента на прием;
Пробиотици от ново поколение
ProLact probiotics е биотехнологична компания, посветена на създаването на високотехнологични пробиотични решения, които променят начина, по който полезните бактерии достигат до организма. С амбицията да преодолее предизвикателствата, свързани с преживяемостта на пробиотичните култури, компанията разработва революционната NextGen Microencapsulation – авангардна технология, която осигурява оптимална защита и ефикасност на пробиотиците.
Чрез NextGen Microencapsulation пробиотичните бактерии се капсулират в защитна обвивка от протеини и мукополизахариди, която ги предпазва от агресивната среда на стомаха и жлъчните соли. Това гарантира, че максимално количество живи бактерии достига до червата, където могат да колонизират и да поддържат баланса на микробиома. Тази иновация не само повишава ефективността на пробиотиците, но и удължава техния срок на годност, елиминирайки необходимостта от съхранение в хладилник.
С тази революционна технология, ProLact предлага следващо поколение пробиотични продукти, които осигуряват по-добра абсорбция, по-висока преживяемост и по-мощно действие, адаптирани за нуждите на съвременния човек.
В заключение: в съвременната индустрия микроенкапсулацията е революционна технология, даряваща здраве и осъзната грижа за тялото и ума
Както вече споменахме, процесът по микроенкапсулация изиграва ключова роля в хранителната индустрия, производството на функционални храни, медицината, фармацията и хранителните добавки.
Благодарение на нея е възможно да се произвеждат хранителни добавки и пробиотици с високи нива на бионаличност и усвояемост, контролира се действието на активните съставки в лекарствата, предпазват се активните съставки в редица козметични продукти и като цяло се подобрява устойчивостта при съхранение дълго след производствената дата.
Всичко това се съотнася пряко към качеството, безопасността и ефективността на съвременните продукти, а в дългосрочен план дава възможност за достигане до нови хоризонти и подобрени производствени процеси в здравеопазването, хранителната индустрия и по отношение на производството на висококачествени хранителни добавки с фокус върху здравето и дълголетието.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари