Известни са победителите в конкурса „Наградите на БАИТ” за 2023 г.

Offnews Последна промяна на 28 февруари 2024 в 18:39 635 0

Наградите на БАИТ
Наградите на БАИТ

На официална церемония снощи бяха отличени победителите в отделните категории на Наградите на БАИТ за 2023 г.

Христо Борисов, главен изпълнителен директор и съосновател на Payhawk, първата българска компания-еднорог, оценена на 1 млрд. долара, и на българския учен и писател Георги Бърдаров връчиха Наградата за специален принос. Отличието беше присъдено на проф. Силвия Илиева, Директор на Института „Големи данни в полза на интелигентното общество“ (GATE) към СУ „Св. Климент Охридски“. Това е първият център за върхови постижения в България, който работи за интегриране и разширяване на научните постижения и иновации в приоритетни области като големите данни и изкуствения интелект. GATE е избран за тестов център на НАТО по проекта DIANA, също така работи по много проекти, сред които “цифров двойник на града“ и изграждане на Date Spaces в здравеопазването.

Двамата специални гости Христо Борисов и Георги Бърдаров коментираха как технологиите променят бизнеса и начинът ни на живот, ролята на изкуствения интелект и какво бъдеще ни очаква. Борисов очаква, че през следващите от две до четири години ще бъде фазата, през която ще се изгражда инфраструктурата за изкуствения интелект и това е времето, когато човек може да докаже своята изобретателност. Изкуственият интелект е уникален инструмент и като такъв някой трябва да го управлява, да му задава командите, да мисли стратегии, добави още Борисов. Писателят и учен Георги Бърдаров посочи и ясно очерталата се в последните няколко години тенденция все повече българи с професионален опит да се връщат в страната и да предпочитат България като място за живеене.

Победителите

В категория Младежка награда, след оспорвана надпревара между 17 проекта, журито отличи Ангел Чолаков, ученик от СПГЕ "Джон Атанасов" (София), с проекта му „Дигитална достъпност“. Това е софтуерен продукт, чрез който незрящи лица могат да използват компютъра за изпълнение на основните компютърни функционалности по възможно най-лесен за тях начин, като се използват разбираеми гласови инструкции и гласово въвеждане на български език.

Асоциация "IT Стара Загора" със Zara Tech Education: ИТ образование и технологични тенденции“ печелят в категория Образователна награда. Проектът утвърждава активното сътрудничество между водещи IT компании в Стара Загора и образователните институции – професионални гимназии и Тракийски университет. Целта на асоциацията е да възстанови местната технологична индустрия и да позиционира региона като следващия технологичен център с висок потенциал в България.

Наградата в категория Журналистически принос получи Мария Иванова, Tech.OFFNews.bg за публикациите си относно технологични решения в различни сфери - медицината, образованието, космическата и анимационната индустрия, машинното обучение и изкуствения интелект, които показват ролята на страната ни и потенциала на българските IT технологии да допринесат за развитието на съответната област.

Наградата в категория Публична администрация беше присъдена на Община Чавдар. „Туристически портал на село Чавдар“ представлява иновативно решение за привличане на туристи и представяне на разнообразието от интересни събития и локации за посещение в селото.

Най-добра Start Up компания в конкурса беше определена Релева АД - Releva - високотехнологично решение за персонализация на уебсайта и всеки етап от потребителското преживяване в онлайн търговията. Клиентите на Релева включват стотици брандове от България и страни от Балканите.

В Успешен български ИКТ продукт/услуга отличието спечели AMPECO с едноименното софтуерно решение за управление на зарядни станции за електромобили. AMPECO работи с повече от 130 оператори на мрежи за зареждане на повече от 45 пазара. Платформата се използва на 6 континента, като чрез нея се управляват над 65 хил. зарядни станции. Компанията е сред лидерите на пазара в ЕС и Обединеното кралство, като предстои разширяване на дейността на северноамериканския пазар.

В категорията Успешен ИКТ проект в полза на българската икономика победител стана БГК АД с „Внедряване на цялостно IT решение в стартъп за модерна търговия Minimart“. В кратък срок е изградена инфраструктура за свързаност между всички магазини, настроена е ERP и POS система и надеждна интеграция между тях. Основното предизвикателство е постигането на максимално бърза експанзия, което е критичен фактор за успеха и достигане на устойчивост на бизнес модела, поради малкия размер на магазините и голямата първоначална инвестиция.

Наградите

Всички победители бяха удостоени с поименни плакети и грамоти от БАИТ, като и предметни награди от спонсорите. Отличените като най-добри във всяка категория получиха пакет за обучение в цялостна програма за Agile Project Management. Тя включва 10 семинара с фокус върху различна тема от сферата на управление на проекти с гъвкави методологии, осигурен от bTalks.
За победителите бяха предвидени и съответно 4 годишни абонаменти за правноинформационни системи „Сиела Норми“ и 4 ваучера, за чиято стойност спечелилите ще могат да закупят книги от книжарници „Сиела“.

Отличените в конкурса получиха и сборника „Дигитални истории“ с автограф от автора Георги Караманев. В него миналогодишният победител в Журналистическата категория на Наградите на БАИТ, търси отговорите на 8 големи въпроса, пред които ни изправят технологиите днес.

Конкурсът и церемонията за връчване наградите на БАИТ за 2023 г. се провеждат с подкрепата на:

Златен спонсор: Vivacom

Сребърни спонсори: ДАТЕКС, Акронис, Shelly Group и Телелинк Бизнес Сървисис

Бронзови спонсори: Сиела Норма, Интер Карс България, Кантек и Storpool Storage

И със съдействието на bTalks

В партньорство с: БНР, Bloomberg TV Bulgaria, TechNews, ИАНМСП, НСОРБ, Manager.bg, b2b Media, Sofia Tech Park, бгПРЕДПРИЕМАЧ, Pixel Media, Инженер.bg, ДигиталнаИндустрия.bg, БТПП, Tech.OFFNews.bg, БСК, Uchi.bg, Karieri.bg, Lider.bg, Digitalk, Дигитални истории, Zone4Tech, DevStyleR.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !