Дания започва тестове за добив на "зелен" водород от енергията на вятърните турбини

Offnews Последна промяна на 25 януари 2021 в 14:11 6437 0

Denmark to trial green hydrogen production

Енергийният гигант Orsted се обедини с компанията Green Hydrogen Systems (GHS) в рамките на мащабния проект H2RES за преобразуването на електрическата енергия от вятърните електроцентрали в зелен водород. CNBC съобщи, че част от финансирането на този проект се поема от правителството на Дания, а останалите средства ще бъдат дадени от Orsted и GHS. Морската вятърна електроцентрала, която ще се използва в този проект, вече е изградена в близост до крайбрежието на Копенхаген, а генераторите на водород на GHS ще започнат да се използват тази есен.

"Възобновяемият водород ще стане крайъгълен камък по пътя на Дания към декарбонизацията на икономиката. H2RES е малка, но важна стъпка по пътя към мащабното производство на възобновяем водород, което ще ни даде възможност да покажем, че морският вятър съчетан с процеса на електролиза може да осигури както зелена електрическа енергия, така и декарбонизация на икономиката" - заяви вицепрезидентът и ръководител на водородния отдел на Orsted Андерс Нордстрьом.

Ще се използва инсталация за осъществяване на електролиза с мощност 2 MW, която ще се базира на модулните системи на GHS, обслужващи два морски вятърни парка с обща мощност до 3,6 MW. При максимално натоварване GHS ще може да произвежда над един тон зелен водород на ден, който ще се използва в транспортния сектор на Дания. Този водород може да осигури зелено гориво на от 40 до 45 автобуса на ден.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !