Как да защитим смартфона си от прегряване в горещите летни дни

Мария Иванова Последна промяна на 24 юни 2024 в 13:59 1027 0

Как да защитим смартфона си от прегряване в горещите летни дни

Снимка Copilot/Dall E AI Image

Как да защитим смартфона си от прегряване в горещите летни дни

Смартфоните са важна част от ежедневието ни, но високите температури през лятото могат да ги изложат на риск и да доведат до повреждане на батерията, процесора и други важни компоненти. На подобни рискове са изложени не само по-старите устройства. Дори най-новите флагмански телефони, като Samsung S24 или iPhone 15, могат да се нагреят твърде много, ако бъдат оставени на пряка слънчева светлина за продължително време.

Мобилните устройства функционират най-добре при определени температурни условия, а когато е много горещо могат да се сблъскат с проблеми. Смартфони, произведени от Apple и Samsung например, работят оптимално при температури между 0 и 35 градуса. Извън този диапазон може да се наблюдават нежелани ефекти, като по-бавна работа на батерията или дори автоматично изключване. Китайската марка Xiaomi се отличава с по-висок горен праг и нейните устройства могат да работят при температури до 40 градуса.

Когато телефонът ни превиши нормалната си работна температура, вградените му термични сензори реагират и активират поредица от действия. Сред тях са температурните предупреждения, при които смартфонът извежда съобщение на екрана, информирайки ни, че е прекалено горещ. За да се предпази от повреди, устройството също намалява производителността си или забавя някои функции. Ако температурата продължи да се повишава, то може да се изключи автоматично.

Тъй като това лято се очертава да бъде още по-горещо, ето най-важното, което трябва да знаете, за да предпазите телефона си от прегряване.

Кога смартфоните започват да прегряват

Почти всичко, което правим с телефоните си, създава топлина. Ето защо, когато дните са горещи, температурата им се повишава значително. "Когато температурата на околната среда надхвърли 43 градуса или когато са изложени на пряка слънчева светлина в много горещ ден, по-голямата част от телефоните започват да изпитват проблеми" - обяснява Том Патън, основател на онлайн платформа за сравнение на телефони Green Smartphones.

Експертите посочват най-честите причини за прегряване на устройствата. Сред тях са оставянето им на пряка слънчева светлина; прекомерната им употреба по време на зареждане; дефект в батерията или зарядното устройство, задушаващ калъф и други.

Как да разберем дали телефонът е прегрял

Повечето смартфони имат вградени механизми за предупреждение, които ви информират, когато температурата им стане прекалено висока. Приложения на трети страни, като AIDA64 за Android и iOS или Cooling Master за Android, също могат да я следят в реално време.

Ако телефонът работи бавно, това също е предупредителен сигнал. Намалената производителност може да бъде свързана с прегряване или други технически проблеми. Според експертите, при нагряване телефонът умишлено забавя работата си, за да не произвежда още повече топлина. Те обаче предупреждават, че това понякога може да се случи твърде късно, за да се предотврати повреда. Както и че честото и повтарящо се излагане на висока температура може да има дългосрочни последици за работата на телефона и да съкрати трайно живота на батерията му.

Повреди при прегряване

Ако телефонът ви прегрее, можете да очаквате няколко проблема, сред които забавяне и дори невъзможност за използването му; зареждането се забавя или напълно спира; сигналът отслабва; светкавицата на камерата е временно деактивирана. Възможни са и трайни последици като повреда на батерията, SIM картата и други важни компоненти в устройството.

Въпреки че батериите се разграждат по естествен начин с течение на времето, продължителното излагане на високи температури може да ги изтощи преждевременно. Високите температури могат да разхлабят и лепилото, използвано за закрепване на екрана на телефона. Това може да доведе до отделяне на екрана или намаляване на водоустойчивостта на устройството.

Централният процесор на телефона също може да се повреди, ако максималната му работна температура бъде надвишена. Това може да доведе до намалена производителност и сривове в работата на приложенията.

Как да предпазим смартфона си

Най-важното е да държите телефона си далеч от пряка слънчева светлина, когато е възможно, особено когато е горещо. На плажа телефонът ви може да прегрее само за няколко минути на слънце. Същото важи и ако го поставите на слънчево място в колата си.

Сравнително лесно е да защитим телефона си от слънцето, но високите температури също могат да доведат до прегряването му. Ето защо е важно да не държите телефона си в гореща среда за продължителен период от време, дори и да не е на пряка слънчева светлина. Това включва колата, плажа, сауната, кухнята или в близост до огън. Сред най-често срещаните съвети през лятото е телефонът да бъде поставян на сянка или на прохладни места.

В случай на прегряване, изключете всички ненужни приложения. Както споменахме в началото, активните приложения генерират топлина. Когато затворете онези, които не използвате, ще намалите натоварването на устройството.

Ако усетите, че телефонът се нагрява, спрете да го използвате и го оставете да се охлади. Добра идея е да свалите калъфа му, както и да го зареждате в по-прохладна среда.

Самото зареждане генерира топлина, затова се опитайте да го избягвате, когато телефонът ви вече е горещ. Ако се налага да зареждате, не използвайте телефона през това време.

Оставете прегрелия телефон да се охлади постепенно. Поставянето му в хладилника, за да се охлади, може да бъде също толкова вредно, колкото и да го оставите да прегрее на плажа и да причини допълнителни повреди на вътрешните му компоненти.

За да предотвратите прегряването на телефона, следвайте и тези съвети. Не използвайте приложения, изискващи интензивно графично или процесорно натоварване, когато устройството се зарежда. Това включва мобилни видеоигри като PUBG Mobile или приложения за стрийминг като Netflix и Hulu.

Актуализирайте системния софтуер и приложенията на телефона до най-новия наличен. Грешки в софтуера също могат да доведе до проблеми с прегряването, затова е важно той да е винаги актуален.

Избягвайте зарядни устройства на трети страни. В повечето случаи всичко ще бъде наред, но евтино зарядно също може да доведе до прегряване на телефона ви.

В горещите дни можете да активиране режима за пестене на енергия на смартфона си, за да намалите яркостта на дисплея и да спрете всички второстепенни приложения. Това ще намали натоварването на процесора и батерията и ще предотврати прегряването му.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !