Как да спрете историята на гледанията си в YouTube

Мария Иванова Последна промяна на 12 август 2023 в 11:51 571 0

Youtube

Снимка Christian Wiediger/Unsplash

Как да спрете историята на гледанията си в YouTube

Ако ползвате YouTube, вероятно сте свикнали началната страница на платформата да е пълна с клипове, препоръчани за вас на база на последните ви гледания. След скорошна актуализация обаче потребителите вече могат да изключат историята на гледаните от тях видеа, след което на началния им екран ще остане единствено търсачката и менюта с упътвания.

С други думи началната страница на видео услугата ще спре да се появява на онези потребители, които са изключили историята си. Според YouTube промяната ще осигури възможност за по-оптимизирано сърфиране и преглеждане на каналите и разделите в платформата.

"Стартираме това ново изживяване, за да стане по-ясно кои функции на YouTube разчитат на историята на гледане, за да предоставят препоръки за видеоклипове, и да го направим по-рационално за тези от вас, които предпочитат да търсят, а не да преглеждат препоръки" - пише в публикация в блога на компанията. YouTube добавя, че потребителите ще могат да видят промените през следващите няколко месеца.

В момента стрийминг платформата предлага начална страница, пълна с видеоклипове, които се предполага, че може да искате да гледате. Компанията допуска обаче, че някои потребители биха искали да търсят видеоклипове директно, вместо да се влияят от предложенията, както и че други биха предпочели да не се пази историята им на гледане.

Ако и вие искате да спрете историята на гледаните от вас видеоклипове в YouTube, можете да го направите с няколко лесни стъпки:

- Щракнете върху изображението на профила си в горния десен ъгъл на приложението;
- Изберете Your data in YouTube (Вашите данни в YouTube);
- Прелистете надолу, докато откриете YouTube Watch History (История на гледанията в YouTube) и ще забележите синя отметка, която показва, че историята е включена;
- Щракнете върху стрелката и ще достигнете до секцията YouTube History (История на YouTube);
- Можете да спрете YouTube да запазва историята на гледанията ви с бутона Turn off (Изключване).

След като натиснете бутона, ще се появи изскачащ прозорец, който ви предупреждава, че като изключите историята на YouTube, няма да получавате персонализирани препоръки и че "тази настройка ще бъде спряна на всички сайтове, приложения и устройства, вписани в този акаунт". Също така се отбелязва, че не изтривате никакви свои минали данни.

Продължете и натиснете бутона “Пауза” и ще изскочи прозорец, който ще ви информира, че вече не запазвате историята на YouTube. На екрана ще се появи връзка за изтриване на цялата стара история. Ако щракнете върху тази връзка, можете да изтриете историята си в платформата за последния час, ден, три месеца и т.н.

Когато настройката за запазване на историята в YouTube е окончателно изключена, можете да изтриете цялата си стара дейност. Ако искате да стартирате историята си отново, можете да го направите по всяко време, следвайки същите стъпки до секция История на YouTube, където трябва да изберете бутона Turn On (Включване).

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !