Meta добавя повече функционалности при криптиран чат в Messenger

Павлин Луканов Последна промяна на 24 януари 2023 в 11:50 1340 0

E2EE on Messenger

Снимка Meta

Meta добавя повече функционалности при криптиран чат в Messenger

Messenger е сред най-популярните чат приложения, като той е и част от обширното портфолио на компанията Meta, бившата Facebook. Платформата не може да се похвали с чести значителни промени и подобрения, но все пак получава някои актуализации. Най-новата такава е с добавянето на повече функционалности към чатовете с криптиране от край до край.

За тази добавка съобщи лично и главният изпълнителен директор на Meta, Марк Зукърбърг, който споделя, че се засилва тестването на криптиране по подразбиране за повече потребители. Нека обаче да разгледаме какви са новостите достигащи до тези защитени чатове.

На първо място са чат темите, с които можете да персонализирате изгледа на разговорите си. Това е полезна добавка, тъй като стандартната визия става доста скучна след време. Поддържа се задаване на цялостна тема, включително със статични цветове и градиентни решения. Следват персонализираните емоджита и реакции, с които можете да дадете повече колорит на съобщенията. При преглед на пълния списък в менюто за реакции можете да изберете и такива, които да са в панел за бърз достъп.

Компанията добавя и опция за избор на профилна снимка за групи. Друга новост са прегледите на линкове, така можете да видите къде ще ви отведе дадена връзка преди да я кликнете. Статусите за активност пък обозначават дали сте на линия и по-съобразителните хора ще ви търсят в зависимост от това. Тази опция може да бъде деактивирана с цел защита на личните данни. Последната нова добавка е „балончета“ в Android, когато тя е активна, при получаване на ново съобщение ще се показва познатото ни от останалите чатове балонче с известие, над останалите приложения.

Както стана ясно освен това започват тестове за криптиране от край до край по подразбиране. От компанията отчитат желанието на потребителите за достъп до защитено пространство за общуване, което е лично тяхно. Екип от инженери, криптолози и експерти работят за тази крайна цел. През идните месеци все повече хора ще преминат към подобрената защита, осигурена чрез криптиране от край до край.

При активиране на тази опция потребителите ще бъдат известявани. Процесът е поетапен и на произволна база. Този процес върви ръка за ръка с добавянето на всички познати от основната версия на платформата и към защитените чатове.

Какво обаче означава този тип криптиране? Криптирането от край до край (End-to-end encryption/E2EE) е метод за защитена комуникация, който предотвратява достъпа на външни страни до предаваните данни от една система към друга. При E2EE данните се криптират на изпращащото устройство и могат да бъдат декриптирани само при получателя. Така при преминаването на съобщението между двете точки то не може да бъде четено или преправяно от някой, който би прихванал комуникацията.

Сред приложенията, които използват E2EE са WhatsApp, Signal, Telegram и Viber. Добавянето на тази опция сред най-популярните приложения определено е от полза за потребителите, като в случая дори не е необходимо предприемането на допълнителни действия.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !