Как да скрием Wi-Fi мрежата си

Стоян Ненов Последна промяна на 29 август 2023 в 18:42 753 0

WiFi

Снимка Stephen Phillips - Hostreviews.co.uk/Unsplash

Как да скрием Wi-Fi мрежата си

Wi-Fi мрежите са практични и затова се радват на голяма популярност. Все повече домове се сдобиват с рутер и си имат собствена Wi-Fi мрежа.

Голяма част от потребителите обаче не обръщат особено внимание на сигурността. Те използват стандартните настройки на рутерите, които обикновено се стремят да балансират между практичност и сигурност. Двете обаче често са в противоречие. А това означава, че има и повече възможности за хакери да преодоляват защитите по-лесно.

Един чест съвет в интернет е просто да скрием Wi-Fi мрежата си да се показва в списъка с налични мрежи, който се показва във всяко устройство в обсег. Когато става дума за жилищен блок, често има и по над 20 мрежи, които се показват в списъка. Ако нашата мрежа липсва там, тя няма да бъде разкрита от хакерите?

Да, но всъщност – не. Wi-Fi сигналите продължават да се излъчват по нормалния начин. Тези сигнали могат да бъдат засечени и да я разкрият. Даже това би могло да я направи по-интересна за хакерите, защото биха били заинтригувани какво се „крие“ в тази мрежа.

Също така скриването на мрежата може да я направи по-непрактична за самия собственик. Причината е, че когато иска да свърже ново устройство, ще трябва всеки път да въвежда името на мрежата на ръка, както и нивото на защита и паролата.

Но има и предимства. Скриването на мрежата дава малко по-добра поверителност на личното пространство. Възможно е любопитни съседи или дори крадци да следят кои мрежи кога са включени и ако името ѝ например е „Petrovi”, лесно да разберат кога въпросните Петрови са заминали на почивка например.

И все пак, ако решите да скриете Wi-Fi мрежата си, процесът е лесен. Конкретните стъпки в немалка степен ще зависят от модела на рутера и версията на софтуера му. Концепцията обаче е една и съща.

Първата стъпка е да се отвори страницата за конфигурация на рутера. Това най-често се прави през интернет браузър, като трябва да се въведе адрес или IP на рутера. След това той ще поиска парола за достъп. Ако не са сменяни, откакто рутерът е купен, то те почти със сигурност са изписани на дъното на самия рутер. Силно препоръчително е да бъдат сменени, което също се прави от настройките на устройството.

След като влезете в менюто с настройки на рутера, трябва да потърсите секцията Wireless. Името ѝ може да варира и да е Wireless Settings, Wireless Options или дори просто Settings, или Advanced Settings. Ако менюто с настройки има търсачка, може да се възползвате от нея и да пробвате да напишете SSID.

Отново в зависимост от рутера, опцията може да е кръстена Hide SSID, Broadcast SSID или просто Hide Network Name.

След като функцията бъде активирана, SSID, т.е. името на мрежата ще се скрие от списъка на устройствата, които търсят налични мрежи. Вече свързаните устройства може да останат свързани, но в зависимост от настройките им, някои може да поискат ново свързване.

Тогава то ще трябва да стане ръчно. С отваряне на менюто на даденото устройство и в секцията за Wi-Fi да се избере опцията за въвеждане на мрежа.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !