Как да подготвим сайта си за лятната почивка

Полезни съвети, които ще ви помогнат да си почивате по-спокойно, докато вашият онлайн бизнес работи за вас

OFFNews Последна промяна на 25 юли 2022 в 14:47 7463 0

почивка лаптоп

Снимка Manny Pantoja

почивка лаптоп

В повечето малки и средни фирми, с изключение на тези, които се занимават с онлайн търговия, обикновено има само един човек, който отговаря за корпоративния уебсайт.

Понякога това е самият собственик или управител на фирмата. Този служител рядко може да забрави напълно за работата си, дори и по време на лятната си отпуска. Въпреки това е от важно значение той да успее да си почине пълноценно, защото в противен случай рискува да се сблъска с все по-популярното явление бърнаут (прегаряне) и да се окаже неефективен за много по-дълго време.

Налага се въпросът как да предотвратим това и същевременно уебсайтовете ни да продължат да функционират безпроблемно и през лятото. За щастие с добра подготовка всичко е възможно и превръщането на мечтаната ваканция в кошмар може да бъде избегнато. Екипът на най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ споделя няколко съвета как да подготвим уебсайта си за почивката през лятото.

1. Планирайте съдържанието

Google обича уебсайтове, които се актуализират редовно, така че е препоръчително да бъдат публикувани поне няколко статии, дори и по време на почивката. Ако имате блог, можете предварително да планирате няколко интересни публикации, да ги напишете и да насрочите публикуването им за избрани от вас дата и час. Внимавайте за често срещани грешки, като лошо качени изображения или неправилно форматиран текст, за да не се налага да оправяте дребни детайли по време на почивката.

2. Актуализирайте предварително CMS-а

(Content Management System). Последното нещо, което всеки собственик на уебсайт иска, е той да спре да работи или да бъде изложен на хакерски атаки по време на ваканцията му, защото не е актуализирал навреме CMS-а, на който е изграден, както и съответните плъгини и разширения.

Актуализирането им от мястото на почивка не е препоръчително, тъй като има голям риск от усложнения със съвместимостта. А това е последното нещо, което искате, докато сте на екзотично място с не толкова бърза интернет връзка.

3. Направете резервно копие

Често дори и най-добрата подготовка не е гаранция, че всичко по време на поддръжката на сайта от дистанция ще мине безболезнено. Ето защо резервното копие е основното спасение за всеки уеб администратор (и компютърен потребител като цяло). Не пропускайте да проверите преди почивката си дали имате актуално резервно копие на сайта си, защото без него може да не успеете да възстановите цялото съдържание, ако се случи нещо непредвидено. Ако сте избрали СуперХостинг.БГ за своя хостинг компания, няма да имате такива притеснения, защото тяхната система автоматично създава резервно копие на вашия сайт.

4. Настройте пощенската си кутия

Имейл комуникацията днес заема огромно място на диска, така че е възможно входящата ви кутия бързо да се препълни и да спрете да получавате писма. Би било доста неблагоприятно, когато сте на почивка и искате временно да се изключите от работния процес, но и да можете да проследите кореспонденцията си, когато се върнете обратно в офиса след това. Ето защо е нужно внимателно да проверявате степента на заетост на входящата си кутия и, ако е необходимо, да разпределите повече място за нея или да изтриете ненужните съобщения.

По време на отпуската е добре да настроите съобщение, което да информира, че не сте на разположение и кога се връщате в офиса. Така всички ваши клиенти и партньори ще получат тази информация и ще са наясно кога могат да очакват отговор от вас.

5. Настройте системата си за уведомяване

Преди да отпътувате за мечтаната ваканция, проверете дали сте настроили сайта и хостинга автоматично да ви изпращат известия по имейл при проблеми. Уверете се, че сте въвели правилния имейл адрес, така че известията да достигат до вас. Тази мярка може да ви спести много време, тъй като не е нужно постоянно да проверявате дали всичко е наред, Същевременно, ако нещо се случи, ще бъдете уведомени незабавно и ще можете да реагирате, преди да засегне голям брой посетители или потребители на сайта.

6. Проверете дали са подновени хостингите и домейните

По време на отпуската е напълно възможно да изтече хостинг услугата или домейнът на вашия уебсайт и понеже през този период е възможно да не си гледате имейла редовно, съществува риск да изгубите важен дигитален актив. Затова съветът на специалистите от СуперХостинг.БГ е да прегледате датата на изтичане на всички услуги и да подновите тези от тях, които се налага. Много услуги вече предлагат възможността за автоматично подновяване, в т.ч. и СуперХостинг.БГ, с която ще си спестите евентуални главоболия от пропусната нотификация за изтичане.

7. Нови продукти и промоции

Лятото е време на активни промоции и маркетингови кампании, а бизнесът няма да чака вие да се върнете от отпуска. Затова, ако ръководите онлайн магазин, е добре предварително да определите какви промоции и нови продукти ще бъдат пуснати на уебсайта и да се уверите, че друг член на екипа ще ги качи или активира в правилния момент.

8. Подгответе се за План Б

Въпреки че по време на почивката е важно да се освободим от мисли за работа и да оставим дигиталните устройства далече от нас, ако фирменият уебсайт зависи от вас, не е зле да имате резервен вариант. Поинтересувайте се дали там, където ще почивате, има интернет връзка, дали покритието на мобилните оператори е добро и помислете какво устройство ще вземете със себе си в багажа, с което ще можете да реагирате при възникването на евентуални проблеми.

Ако всичко изброено до тук не ви прави спокойни и уверени за почивката, последният съвет е да намерите някой, на когото имате доверие и да му дадете достъп до сайта, за да го поддържа. Обяснете му как да използва резервното копие и се надявайте никога да не му потрябва.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !