Samsung показа 256TB SSD диск

Технологичният гигант представи и архитектурата PBSSD за дискове с петабайтов капацитет

Стефан Николов Последна промяна на 12 август 2023 в 11:45 299 0

Samsung SSD

Снимка Samsung

Samsung показа 256TB SSD диск

Компанията заяви, че създадените от нея нови технологии за производството на нов тип флаш памет ще ускорят развитието на изкуствения интелект (AI).
По време на събитието Flash Memory Summit компанията Samsung представи най-новите си разработки, авангардни технологии и последните си постижения. Един от лидерите в този бранш не разочарова никого: той показа 256 TB SSD и анонсира новата PBSSD архитектура за петабайтови решения в сферата на флаш дисковете.

Презентацията на Samsung на FMS 203 беше на тема "Как иновациите в областта на паметта оформят продуктите и услугите". И, както навярно всички са се досетили, всичко е поставено в контекста на преосмислянето на "ерата на изкуствения интелект". "Не е необходимо да се притеснявате за каквото и да било, тъй като Samsung е тук, за да разработи най-новите технологии и да се справи с експоненциалното нарастване на данните и многобройните им приложения", бе казано на присъстващите.

Samsung представи наличния в търговската мрежа продукт - сървърния SSD диск PM1743, който има капацитет от 15,36 Тбайта и разполага с PCIe 5.0 интерфейс. Компанията също така обяви, че е завършила разработката на сървърния диск PM9D3a в стандартен 2,5-инчов форм-фактор също с PCIe 5.0 интерфейс, който разполага с 8-канален контролер, благодарение на който ще бъде 2,3 пъти по-бърз от своя предшественик. Първоначално PM93a ще се предлага с капацитет до 15,36 Тбайта, а през първата половина на 2024 г. ще бъде налична версия с капацитет 30,72 Тбайта.

Революционно новата разработка на южнокорейската компания се оказа флаш диск с капацитет 256 TB, базиран на QLC NAND чипове памет. Samsung специално подчерта, че устройството е изключително икономично: един от тези SSD дискове консумира седем пъти по-малко електрическа енергия от масив от осем 32 TB диска, които оберазуват същия капацитет. Това решение със сигурност ще намали броя и размерите на сървърните стелажи в дата центровете.
И накрая, Samsung представи архитектурата PBSSD за решения от "петабайтови мащаби". Работата се подпомага от редица партньори на южнокорейската компания, включително Meta: една подобна платформа ще може да обслужва много потребители. Тук се използва ратифицираната от NVMe технология FDP (Flexible Data Placement). Софтуерната платформа FDP е напълно отворена.

Да се надяваме, че поне една част новите технологии за производство на нов тип SSD ще достигне до пазара. Да напомним, че към днешен ден потребителите все още са на мнение, че не е лесно да се намери флаш диск с капацитет над 4 GB на достъпна цена.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !