5 технически грешки при подаването на ток при начинаещите собственици на автомобили

За да помогнем, сме резюмирали петте основни грешки

OFFNews.bg Последна промяна на 09 септември 2022 в 07:35 3916 0

Проблем с автомобил

Снимка Unsplash

Проблем с автомобил

Независимо от нивото на техническата грамотност в сферата на електротехниката и механиката, на водачите на автомобили често им се налага да реагират на момента, когато възникне проблем.

Класически случай, който изисква от нас някакви познания, е “любимото” подаване на ток, когато акумулатора на колата падне. За да помогнем, сме резюмирали 5 основни грешки при начинаещите шофьори.

Ниско качество или неподходящи параметри на кабелите

Не използвайте тънки кабели или битови проводници, а добре изолирани, подходящи за подобен род напрежение свързващи елементи със съобразено сечение. Контактните щипки в техния край пък трябва да имат достатъчна повърхност и отново, да са подходящо изолирани. В противен случай може да станем свидетели на разтопяване или дори на пожар.

Неправилно присъединяване

Най-добрият вариант е плюсът на заредения акумулатор да се свърже с този на изтощения. Минусовата част се присъединява индиректно, накъде по корпуса в двигателната зона на автомобила с падналия акумулатор. Винаги свързвайте първо отрицателните проводници. Трябва да се внимава кабелите да са далеч от въртящи се части на двигателя.

Пренебрегване на спецификите на акумулатора на приемника и съвместимостта му с автомобила донор

Двете коли трябва да са с еднакво напрежение (обичайно 12V) и капацитетът на донора трябва да е не по-малък от този на другия автомобил. В допълнение, трябва да сме сигурни, че колата, подаваща ток, е с изправен и добре зареден акумулатор.

Некоректно експлоатиране на автомобила донор

Акумулаторът на донора, макар и зареден, не би следвало да работи по време на подаването на ток. Не забравяйте и да изключите всички консуматори и по двете превозни средства в лицето на фарове, радио и други.

Прибързаност

В стремежа си да приключим всичко бързо и да продължим с ежедневните задачи, допускаме доста грешки - не от незнание, а от невнимание. Затова процедирайте спокойно и разумно, спазвайки всички правила и препоръки, за да си осигурите желания краен резултат.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !