Започна антимонополният процес срещу Google в САЩ

Според обвинението, компанията доминира пазара на онлайн търсенето, заради навика на потребителите да не сменят търсачките по подразбиране

Мария Иванова Последна промяна на 14 септември 2023 в 20:18 408 0

Google Mobile Search

Снимка Solen Feyissa

Според обвинението, компанията доминира пазара на онлайн търсенето, заради навика на потребителите да не сменят търсачките по подразбиране

Дългоочакваният антимонополен съдебен процес срещу технологичния гигант Google започна тази седмица в САЩ. В знаковото дело правителството обвинява компанията в поддържането на незаконен монопол в продължение на повече от десетилетие чрез ексклузивните си сделки с производители на устройства.

От своя страна Google възразява, твърдейки че нейната доминация в онлайн търсенето се дължи на факта, че търсачката ѝ е по-добра от тези на конкуренцията. Компанията подчертава, че въпреки че Google Search е зададена по подразбиране на смартфони и други устройства, потребителите имат възможността да преминат към други търсачки с няколко кликвания.

Антонио Рангел, поведенчески икономист от Калифорнийския технологичен институт, който свидетелства в подкрепа на правителството, обаче смята, че преминаването към конкурентна търсачка не е толкова прост процес, колкото Google твърди. Според него настройките по подразбиране на компанията обезкуражават потребителите да преминат към конкурентни търсачки. Експертът изтъква, че хората често не са склонни да променят установените си навици.

Припомняме, че антитръстовото дело срещу Google беше заведено от Министерството на правосъдието на САЩ преди почти три години, по време на администрацията на Тръмп. В него се твърди, че компанията е злоупотребила с доминиращото си положение в областта на интернет търсенето, за да получи нечестно предимство спрямо конкурентите.

Правителството на САЩ обвинява подразделението на Alphabet, че е изплащало до 10 млрд. долара годишно на производители на устройства като Apple и на браузъри като Mozilla, за да бъде Google Search зададена като търсачка по подразбиране. Тази стратегия, според обвинението, е била използвана от компанията, за да запази своя пазарен дял от почти 90%.

Правителството също така твърди, че сделката с Google в крайна сметка е навредила на способността на Apple да развива собствените си инструменти за търсене, което ощетява потребителите. Според обвинението, “последствията от ексклузивните договори на Google засягат всеки телефон и компютър в страната”.

Очаква се окръжният съдия на САЩ Амит Мехта да вземе решение до началото на следващата година. Ако той реши, че Google е нарушила закона, ще има още един съдебен процес, който да установи какво трябва да се направи, за да се ограничи дейността на базираната в Калифорния компания.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !