YouTube ще има нов шеф след като Войчички изненадващо напуска

Стоян Ненов Последна промяна на 17 февруари 2023 в 13:34 1217 0

Susan_Wojcicki

Снимка Wikimedia Commons

Сюзан Войчички

Най-големият видеопортал в света, YouTube, ще има нов ръководител. Той ще се казва Нийл Моън, който ще наследи поста от досегашния изпълнителен директор Сюзан Войчички, съобщава Vox. Войчички изненадващо обяви, че се оттегля след като управляваше YouTube в продължение на девет години.

Самата тя е потвърдила решението си с писмо към служителите на платформата. В него тя казва, че ще „започне нова глава“ в живота си, която ще е насочена към семейството, личното си здраве и персонални проекти, които я вълнуват.

Войчички е един от най-старите служители на Google. Тя е номер 16, като се присъединява към интернет гиганта година след основаването на компанията.

„Сюзан има уникално място в историята на Google и е направила невероятни приноси към продукти, които се използват от хора навсякъде. Много сме благодарни за всичко, което е направила през последните 25 години“, пишат съоснователите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин в своя обща позиция.

Войчички започва в Google с фокус върху маркетинга. Тя е сред основните лица, които участват изграждането на бизнеса на компанията с онлайн реклами. В последствие ръководи видеоуслугата на Google, която има за цел да бъде конкурент на YouTube. Именно Войчички обаче препоръчва на ръководството на Google, че е по-добре просто да купят YouTube.

Преди девет години тя е назначена и за изпълнителен директор на платформата. Основната ѝ цел е да направи YouTube по-атрактивен за рекламодатели и същевременно да мотивира повече хора да създават съдържание за видеопортала. Тя успява да постигне и двете, заедно с множество спорове и обвинения за двойни стандарти, като често има съмнения, че по-популярните и съответно доходоносни канали могат да се разминат с наказания дори при далеч по-тежки нарушения на правилата, отколкото по-малките автори.

През 2019 г. самата Войчички казва в интервю: „Успяхме да ядосаме всички“. Основни критики към YouTube в момента са битката с речта на омразата и постигане на баланс между свобода на изразяване и ограничаване на обиди.

Сега с тази задача ще трябва да се бори Нийл Моън. Той е дясна ръка на Войчички, като е втори в YouTube от 2015 г. насам. Преди това те двамата са работили заедно и по бизнеса с онлайн реклама на Google. Той е смятан за най-добре подготвен в компанията да продължи ръководството на YouTube.

„Сюзан е изградила невероятен екип и в лицето на Нийл има наследник, който е готов да тръгне с летящ старт и да преведе YouTube през следващото десетилетие на успехи“, обяви изпълнителният директор на Alphabet Сундар Пичай.

Войчички казва, че ще помогне на Моън за прехода към новия пост и ще извършва обучения на служители и срещи с автори на съдържание. В дългосрочен план тя ще стане съветник на Google и Alphabet за всички продукти и компании на гиганта с цел да им помага с опита си.

„Сега е изключително важно време за Google. Напомня ми на ранните дни – има невероятни продуктови и технологични иновации, огромни възможности и разумно пренебрегване на невъзможното“, допълва Войчички.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !