Xiaomi заведе дело срещу санкциите на САЩ

Offnews Последна промяна на 01 февруари 2021 в 17:51 7651 0

Министерство на финансите на САЩ

Китайската технологична компания Xiaomi заведе дело в САЩ, за да спре санкциите, наложени от администрацията на бившия президент Доланд Тръмп. Компанията попадна в черния списък на Министерството на отбраната на страната с мотива, че поддържа връзки с китайските военни.

Макар че доказателства срещу производителя на смартфони не бяха представени, акциите на компанията рязко тръгнаха надолу. Това се случи, след като на американските инвеститори беше забранено да купуват нейни книжа.

В иска си Xiaomi определя включването ѝ в черния списък като "противоконституционно" и настоява то да бъде отменено. "Хіаоmі нe e пpитeжaвaнa, ĸoнтpoлиpaнa или пo ĸaĸъвтo и дa e нaчин cвъpзaнa c ĸитaйcĸaтa дъpжaвa или вoeннитe, ĸaĸтo нe e пpитeжaвaнa или ĸoнтpoлиpaнa oт юpидичecĸи лицa, cвъpзaни c ĸитaйcĸия вoeннo-пpoмишлeн ĸoмплeĸc" - пише в съдебните документи.

Според тях, компанията изисква всички обвинения да бъдат оттеглени и тя да бъде премахната от черния списък. Ответниците по делото са: Министерството на отбраната, Министерството на финансите на САЩ, както и министърът на отбраната и министърът на финансите.

Тъй като администрацията на САЩ се смени след края на мандата на президента Доналд Тръмп, пред съда ще застанат новият министър на отбраната Лойд Остин и новият министър на финансите Джанет Йелен. Правителството на новия президент Джо Байдън може да отмени санкциите.

Правителството на Тръмп предприе действия срещу различни китайски компании. Най-силно пострада Huawei. Доставчикът на мрежово оборудване и на смартфони загуби достъпа си до американските технологии заради твърдението, че китайското правителство може да го принуди на широкомащабно сътрудничество.

За разлика от Huawei, Xiaomi няма бизнес с телекомуникационна инфраструктура, който може да повдигне опасения за шпионаж. От екипа на Xiaomi декларират, че ако вече приетите ограничения влязат в сила, компанията ще бъде изправена пред "неизбежни, сериозни и непоправими загуби".

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !