Висшият съд на САЩ отхвърли обжалването на Apple за делото срещу Epic Games

Стоян Ненов Последна промяна на 18 януари 2024 в 15:59 956 0

Apple

Снимка Jimmy Jin/Unsplash

Висшият съд на САЩ отхвърли обжалването на Apple за делото срещу Epic Games

Висшият съд на САЩ отхвърли обжалването на Apple, с което практически потвърди решението на по-ниската инстанция в делото на ИТ гиганта срещу Epic Games. Това ще се отрази пряко на начина, по който Apple работи с магазина си за приложения и игри и как обработва плащанията за тях, съобщава FastCompany.

Делото беше заведено от Epic Games, които обвиняват Apple в използване на App Store за нечестни монополни практики. В това число влиза налагане на прекомерно високи такси, въвеждане на задължение да се използва само собствената платежна платформа на Apple, ограничаване на конкуренцията. Всичко това помага на Apple да генерира милиарди долари печалба всяка година, твърди Epic Games.

Epic загуби частта по делото, в която обвинява Apple в нарушаване на антимонополните закони на САЩ. Тя обаче спечели искането си Apple да бъде задължена да промени и облекчи правилата за приложенията и игрите в App Store и да им разреши да използват и други платежни системи.

Затова и двете компании обжалваха пред Висшия съд частите, които са загубили. А магистратите отхвърлиха разглеждането и на двете жалби. Така Epic реално излиза по-големият победител, тъй като в решението на предната инстанция има съдебна заповед, която задължава Apple да промени част от правилата в App Store.

Това включва задължаване на компанията да разреши на приложенията и игрите да предоставят линкове към други платежни платформи, за да могат потребителите да платят през тях, ако желаят. Така изборът се оставя изцяло в ръцете на клиентите, които могат да решат с по какъв начин да платят, а приложенията и игрите могат да изберат няколко различни платформи.

Apple изглежда е очаквала този развой, тъй като часове след решението на съда пусна и обновените правила на App Store. Засега те ще важат само в САЩ, но тъй като това е вторият по големина пазар за Apple след Китай, последиците могат да са значителни.

Apple вече разрешава на приложенията и игрите да предлагат алтернативни платежни платформи, но само на една страница, еднократно. Има и предложени шаблони какъв текст да се използва, за да се предложат другите платформи. Разрешава се те да предлагат отстъпка, различна от тази на App Store.

Apple казва, че ще взима комисионна и от тези преводи. Тя ще е 12% за разработчици, които членуват в програмата за малък бизнес на App Store и 27% за останалите. Комисионната ще се взима, когато потребителят е направил плащането в рамките на 7 дни след посещаването на линка.

Компанията ще изисква от разработчиците да предоставят и финансови отчети, за да показват кои подобни трансакции попадат или не попадат в изискванията и съответно да изплатят съответните комисионни. Apple си запазва и правото да извършва допълнителни одити, за да се увери, че няма злоупотреби с правилата.

Самата компания обаче признава, че в действително ще е „изключително трудно и в много случаи – невъзможно“, да се докаже и събере въпросната комисионна, съобщава 9to5Mac. Засега няма прогнозни изчисления как ще се отразят новите правила на доходите на Apple от App Store.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !