Великобритания възнамерява да изгради най-големия на планетата енергиен мост до Мароко

Offnews Последна промяна на 28 септември 2021 в 18:28 328 0

The world’s longest subsea cable will send clean energy from Morocco to the UK

Великобритания планира да изгради в Мароко слънчеви и вятърни електроцентрали с мощност съответно 7 и 3,5 GW. Получената по този начин електроенергия ще се прехвърля към британските острови с помощта на двойни подводни високоволтови кабели с постоянен ток (HVDC) с мощност 1,8 GW за всяка двойка. Това ще бъде най-дългият високоволтов подводен енергиен мост в света с дължина 3800 км. Необходимата сума за реализирането на този проект е 21,9 милиарда щ. долара.

Генериращите електроцентрали ще заемат площ от 1500 квадратни километра. Дължината на подводните кабели, които от Мароко преминават през Испания, Португалия и Франция до Великобритания ще бъде около 3800 километра. Ще се използват четири двойки подобни кабели. Използването на първия от тези силови кабели трябва да започне в началото на 2027 година, а на останалите два - след още две години.

В рамките на този проект в Мароко ще бъдат създадени около 8000 временни и 2000 постоянни работни места. Проектът носи името Morocco-UK Power Project и е разработен от британската компания Xlinks, специализирана в областта за генериране на електрическа енергия от възобновяеми източници.

Според изчисленията на Xlinks, проектът ще може да задоволи 8% от потребностите на Великобритания от електрическа енергия. Той ще може през цялата година да осигури електроенергия на седем милиона домакинства.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !