В Португалия бе изградена най-голямата в Европа плаваща слънчева електроцентрала

Offnews Последна промяна на 11 май 2022 в 18:24 420 0

Prt

Португалската компания EDP приключи изграждането на най-голямата в Европа слънчева електроцентрала, разположена на вода. Това бе осъществено в рамките на проекта Alqueva който получи това име в чест на едноименното водохранилище, като заема площ от 4 футболни игрища. Слънчевата ферма е съставена от 12 хиляди слънчеви панела и може да генерира 7,5 гигаватчаса енергия годишно. Това е достатъчно за 1500 домакинства. Включването на новата слънчева електроцентрала към електропреносната мрежа на Португалия бе обявено за месец юли тази година.

Освен въпросните 12-те хиляди слънчеви панела, компанията EDP е поставила върху водата и съответната инфраструктура. Слънчевата електроцентрала разполага с голямо акумулаторно хранилище за електроенергия, съставено от литиево-йонни батерии с общ капацитет 2 гигаватчаса. По този начин е осъществено оптимизирането и съхранението на електрическата енергия - слънчевата ферма непрекъснато ще подава електрическа енергия към мрежата, а остатъците ще бъдат съхранявани в акумулаторните батерии. Това означава, че зелена енергия ще има дори и когато времето е лошо.

Компанията добавя, че излишната енергия, получена през дългите слънчеви дни, ще се използва за изпомпване на водата в езерото от подземните и другите водни източници, и по този начин ще се поддържат водните запаси на това водохранилище.

Плаващата електроцентрала Alqueva е част от плана на EDP за декарбонизация на енергийния сектор на Португалия.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !