TSMC планира рекордни инвестиции

Offnews Последна промяна на 14 януари 2022 в 12:30 655 0

TSMC

Тайванският производител на чипове TSMC очаква силен растеж през идните години. Това се отдава на засиленото търсене на полупроводникови продукти, а компанията отчете рекордна тримесечна печалба.

Завишеното търсене на смартфони, лаптопи и други джаджи по време на пандемията доведе до недостиг на чипове. Това от друга страна обаче донесе и пълно натоварване на TSMC и други производители. Компанията отчете 16.4% ръст на печалбата през последното тримесеиче на изминалата година.

Тази година капиталовите ѝ разходи може да достигнат до 44 милиарда долара спрямо 30 милиарда през 2021 г. Така например компанията обяви, че през следващите няколко години ще инвестира 100 милиарда долара в разширяване на възможностите си, включително в 5G технологии и областта на изкуствения интелект.

Главният изпълнителен директор заяви, че компанията навлиза в период на силен структурен растеж. Очаква се капацитетът за производство и тази година да е запълнен, а търсенето да се запази в дългосрочен план.

Завиши целите си за растеж през идните няколко години до 15% - 20% от 10%-15%. Шефът на компанията отхвърли опасенията за постигане на прекомерни доставки на чипове. Според него търсенето ще се засили заради сектори като автомобилния.

Очакванията са, че през първото тримесечие приходите ще са до 17.2 милиарда долара. Междувременно през изминалото са отчетени 15.74 милиарда долара, което представлява ръст от 24.1% на годишна база.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !