Tesla завърши първия си електрически пикап след години закъснение

Мария Иванова Последна промяна на 18 юли 2023 в 12:07 315 0

Cybertruck

Снимка Tesla

Tesla завърши първия си електрически пикап след години закъснение

След като се забави с две години, Tesla най-после завърши първия си изцяло електрически пикап Cybertruck, който беше произведен в новия завод на компанията в град Остин, щата Тексас.

Главният изпълнителен директор Илън Мъск показа дългоочаквания електрически модел в Twitter, заобиколен от десетки служители, облечени в предпазни жилетки и каски. На снимката пикапът до голяма степен е скрит от работниците, събрани около него, така че не е възможно да се види дали външният му вид се различава от представения преди четири години прототип.

Припомняме, че американският автомобилен производител представи прототипа на своя футуристичен пикап през ноември 2019 г., планирайки серийното му производство до края на 2021 година. През годините обаче планираната дата за пускане на пазара се изместваше на няколко пъти. През това време Tesla е получила над 1 милион предварителни поръчки за футуристично изглеждащия електрически пикап, като заинтересованите клиенти са платили по сто долара депозит.

През април Илън Мъск посети производствената линия на Cybertruck в Остин и сподели в Twitter: "Ще бъде страхотно... усеща се като бъдещето." Въпреки това милиардерът признава, че нестандартният дизайн на автомобила може да се превърне в причина той да се провали.

Кибермобилът има характерна рамка от неръждаема стомана, за чийто производствен процес се използват сложни техники, които обикновено не се прилагат в производството на други автомобили. Освен това Cybertruck се отличава със своя футуристичен и ъгловат дизайн. Докато колите на конкурентите имат по-класически външен вид, съответстващ на традиционните пикапи.

Електромобилът е оборудван с адаптивно въздушно окачване. А интериорът на многофункционалната кола, в която се очаква да има 17-инчов сензорен екран, ще предложи модулни решения с възможност за транспортиране на шест човека и големи товари.

Информацията за цените за новия Cybertruck на Tesla беше премахната от уебсайта на автомобилния производител към края на 2021 г., но по това време показваше три варианта, струващи между 39 900 и 69 900 долара, в зависимост от характеристики като броя на електрическите двигатели, капацитета за теглене, пробега и др.

В началото на годината Мъск прогнозира, че серийното производство на Cybertruck ще започне през 2024 г., като добави, че ограниченото производство вероятно ще стартира "някъде това лято". Неотдавна той съобщи на инвеститорите, че Tesla ще проведе събитие за доставка на Cybertruck през третото тримесечие на 2023 година.

Спокойно може да се каже, че милиардерът не е много точен в изпълнение на обещанията си. Това се потвърждав и тази седмица, когато Tesla най-накрая започна производството на кибермобила в своята фабрика в Тексас - четири години след пускането на прототипа и с две години закъснение от планираната дата за производство.

Междувременно други автомобилни производители вече продават своите електрически пикапи. Стартъпът Rivian достави първия си R1T на клиент през септември 2021 година. А Ford е продал десетки хиляди F-150 Lightning, откакто този електрически пикап е пуснат в продажба през април 2022 година.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !