Tesla започна доставките на Model Y в Европа

Offnews Последна промяна на 24 август 2021 в 16:23 521 0

Tesla-Model-Y-first-Europe-delivery-hero

Първоначалните планове на Илън Мъск бяха доставките на електромобилите на Tesla в Европа да се осъществяват от построения близо до Берлин гигантски завод. Но строежът на поредната гигафабрика се забави заради многобройните бюрократични пречки създавани от германците. Все още не се знае кога ще бъде приключен строежът на тази фабрика и сега Tesla започнал да внася електромобила Model Y от Китай.

Tesla за първи път представи своя Model Y през месец март 2020 година, като серийното производство на този електромобил започна след около 12 месеца. Досега европейските купувачи трябваше дълго да чакат, докато калифорнийската гигафабрика произведе предназначените за Европейския съюз партиди и докато те бъдат транспортирани през океана. Преди време автомобилната компания на Илън Мъск обяви своята нова стратегия за Китай и Европейския съюз: на тези пазари продажбите и доставките ще започнат след като местните гигафабрики започнат да работят съответно в Шанхай и в Берлин.

В Китай това бе постигнато за рекордно кратък срок и Tesla веднага започна да продава на китайските клиенти предварително поръчаните електромобили. В Германия ситуацията съвсем не е такава. Строежът на Gigafactory Berlin се сблъска с редица препятствия, и започването на германското серийно производство бил отложено за неопределен срок.

Илън Мъск реши да не чака и започна да внася Model Y в Европа от Китай. Миналия месец шанхайската Gigafactory произведе партида от 8000 електромобила, специално предназначени за европейския пазар. Днес Tesla официално потвърди, че е започнала доставките на Model Y за страните от Европейския съюз.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !