Tesla сподели как се справя с глобалния дефицит за полупроводникови компоненти

Offnews Последна промяна на 27 юли 2021 в 15:45 4957 0

Tesla rewrote its own software to survive the chip shortage

Генералният директор на Tesla Илън Мъск съобщи пред медиите по какъв начин неговата автомобилна компания преодолява глобалния недостиг на чипове от всякакъв вид. Това стана по време на телефонен разговор с журналисти малко след публикуването на официалния тримесечен финансов отчет на компанията, който показа, че през последните три месеца Tesla е на рекордна печалба.

Основният проблем на повечето IT компании е зависимостта от точно определен чип или хардуер. С други думи, софтуерът - например за смартфоните или програмното осигуряване за новите автомобили се разработват за точно определен вид чипове - например, тези на Qualcomm. А когато необходимото количество SoC не се произведе навреме, поточните линии на производителите на различна компютърна техника спират и компаниите излизат на загуба. Мъск съобщи, че за Tesla подобна опасност няма.

Според думите на генералния директор на Tesla, компанията е тръгнала по съвсем друг път. Нейните програмисти своевременно адаптират софтуера за тези чипове, които са достъпни на пазара в определен период на време. Казано по друг начин, софтуерът и алгоритмите в електромобилите на Tesla са написани по такъв начин, че може периодично сравнително бързо да се променя, когато на компанията се наложи да смени доставчика на чипове. Илън Мъск уточни, че след замяната на дадени чипове с техните заместители, адаптирането на софтуера става за две-три седмици.

Този подход дава възможност на Tesla да поддържа стабилни доставки на електромобили на своите клиенти. Именно по този начин автомобилната компания на Мъск успя през последните три месеца да достави на своите клиенти над 200 хиляди електрически автомобила.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !