Tesla има големи проблеми в Швеция

Павлин Луканов Последна промяна на 28 ноември 2023 в 18:04 1022 0

Tesla

Снимка Craig Adderley/Pexels

Tesla има големи проблеми в Швеция

Tesla съди Швеция заради опита на местните профсъюзи да нарушат производствения процес, като част от продължаващата борба за права на работниците. От компанията предприемат съдебни действия заради отказа за доставка на табели с регистрационни номера от местни членове на профсъюза. Така на практика се блокират продажбите на нови автомобили в страната.

Местен съд бързо отсъди, че Tesla трябва да може да прескочи тази пречка и сама да събира табелките. Шведските съюзи описват борбата си срещу Tesla като екзистенциална за трудовия пазар на страната. В Швеция няма закони за защита на правата на работниците, като оказване на минимална заплата например. В 90% от случаите служителите имат колективни споразумения, които регулират взаимоотношенията им с работодателя. Tesla обаче отказа да подпише такова споразумение с механиците си. Проблемът се раздуха от профсъюзите, които смятат, че това поставя опасен прецедент.

Спирането на доставките на табелките за регистрационни номера се случи когато съюзът на Seko, на 20 ноември се присъедини към блокадата срещу компанията. От Seko заявиха, че членовете му няма да доставят пратки за Tesla докато компанията не подпише колективно споразумение с автомобилните механици. Те от своя страна са в стачка от 27 октомври. Все повече профсъюзи се включват в действия срещу Tesla, което може да доведе до по-големи проблеми за компанията.

Всичко започва с IF Metal, представляващ механиците, но много други се присъединяват в знак на подкрепа и симпатия. Така например чистачите отказват да почистват шоуруми на компанията, а електротехниците да поправят зарядни станции. На пристанищата пък докерите не разтоварват автомобили на Tesla. Вместо обаче да се разберат с IF Metal, от компанията избраха съдебните битки и предстои да видим как ще се развият те.

Илон Мъск коментира ситуацията като я определи като “безумие“ в свой коментар в X. Иначе започнахме с бързото предварително съдебно решение, което в крайна сметка не защитава позицията на Tesla, но все пак по-тежките решения предстоят през идните седмици и месеци. Не е ясно какви ще са загубите за компанията и дали отстъпването в ситуацията няма да е по-изгодно за нея отколкото продължаване на съдебните битки.

Иначе в блокадата се присъединиха и работници от шведска фабрика, която произвежда компоненти за Tesla, които са предназначени за новото съоръжение в Берлин. Така последиците могат да станат още по-сериозни. Най-малкото ще има забавяне в някои доставки към крайни клиенти.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !