САЩ настояват Южна Корея да не увеличава доставките на памети за Китай

Стефан Николов Последна промяна на 24 април 2023 в 17:30 838 0

Samsung HQ

Снимка Valentyn Chernetskyi/Unsplash

САЩ настояват Южна Корея да не увеличава доставките на памети за Китай

Белият дом поиска от Южна Корея да накара своите производители на чипове да не запълват отворилите се пазарни ниши в Китай, ако Пекин забрани на базираната в Айдахо компания Micron да продава своите чипове. По този начин САЩ се опитват да съберат съюзници, за да започнат по-добре да се противопоставят на започналият наскоро китайски икономически натиск в тази област.

Financial Times съобщава, че САЩ са отправили това искане точно когато президентът Юн Сук Йол се е подготвял да замине на държавно посещение във Вашингтон в началото на тази седмица. Това всъщност е първата визита на лидера на Южна Корея в САЩ считано от 2011 г.

Според тази информация Вашингтон е поискал от Сеул да окаже влияние върху Samsung Electronics и SK hynix да не увеличават доставките на чипове памет за Китай, ако на американската Micron бъде забранено да работи на територията на страната.

Да напомним, че Китай започна задълбочена проверка на американския производител на чипове Micron Technology по съображения, „свързани с националната сигурност на страната“. По този начин Пекин отвръща на непрекъснато нарастващите ограничения на Вашингтон върху достъпа на азиатската държава до на практика всякакви полупроводникови технологии. Ситуацията е сложна, понеже голяма част от продукцията на американската компания Micron се реализира на територията на Китай.

Засега не е известно дали Китай ще предприеме някакви наказателни действия след приключването на това разследване. Но залозите са много високи за Micron, понеже нейните заводи в континентален Китай и Хонконг за миналата година са генерирали 25% от нейните приходи или около 30.7 млрд. долара.
Случаят „Micron“ се оказа нещо като лакмусов тест дали Пекин е готов да предприеме принудителни икономически мерки срещу много голяма американска компания. Ако все пак Китай се реши на подобно нещо, то това ще се случи за първи път.

Искането на САЩ идва в твърде деликатен момент – когато Юн пристига в страната. Въпреки че Съединените щати са работили със свои съюзници, за да се противопоставят на Китай в зоната за сигурност в Индо-Тихоокеанския регион, това е първият известен случай, в който САЩ искат от съюзник да привлече своите компании да играят една толкова важна роля.

Искането, свързано с Micron, поставя Юн в сложно положение. Той встъпи в длъжност миналата година с платформа, която се счита за по-яростна по отношение на Китай от тази на неговия лявоориентиран предшественик Мун Дже-ин. Изразявайки позицията си, миналата седмица той предизвика гневен отговор от страна на Пекин, като обвини Китай, че се опитва "със сила" да промени статуквото в Тайван.

Нещата стават още по-сложни, понеже производителите на чипове памет и така вече са подложени на натиск поради насищането на пазарите, а и на самата индустрия. През първото тримесечие на тази година бе фиксиран спад от немалките 25% в цената на DRAM чоповете, които се използват на практика навсякъде – от телевизорите до смартфоните.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !