Китай започна задълбочена проверка на щатския производител на чипове Micron

Стефан Николов Последна промяна на 03 април 2023 в 14:42 611 0

Micron DDR5 RAM

Снимка Micron

Китай започна задълбочена проверка на щатския производител на чипове Micron

Китай започна задълбочена проверка на американския производител на чипове Micron Technology по съображения, „свързани с националната сигурност на страната“. По този начин Пекин отвръща на непрекъснато нарастващите ограничения на Вашингтон върху достъпа на азиатската държава до на практика всякакви полупроводникови технологии. САЩ все повече се фокусират върху забрана за износа на чипове и процесори с различни възможности, но най-вече такива ориентирани към технологиите за изкуствен интелект (AI). Изданието The Wall Street Journal напомня, че голяма част от продукцията на американската компания Micron се реализира на територията на Китай.

Мотивите за ограниченията на Пекин следват до голяма степен тези на Вашингтон – властите ще преразгледат вноса на американската компания и дали той не нарушава сигурността в IT инфраструктурата на страната. Листваната в Nasdaq компания Micron Technology е най-големият американски производител на чипове памет. След публикуването на изявлението от страна на Китай акциите на компанията спаднаха с 4%.

Полупроводниковата индустрия е в основата на икономическото разделение на двете световни суперсили. През месец октомври миналата година Вашингтон въведе строг контрол и санкции върху износа на чипове в опит да забави напредъка на Китай в областта на изкуствения интелект и суперкомпютрите. След това Нидерландия и Япония се присъединиха към САЩ с налагането на свои собствени ограничения.

Администрацията на американския президент Джо Байдън засили икономическия натиск върху Китай с помощта на специална комисия във Вашингтон, която увеличи двупартийния контрол върху американските предприятия, работещи в континенталната част на страната. В отговор на това компаниите в Китай започнаха да проучват как да диверсифицират своите вериги за доставки.

През месец септември миналата година Micron обяви, че ще получи около 320 млн. долара субсидии от японското правителство за разширяване на съвместната си дейност със САЩ. По-късно, през месец януари тази година Нидерландия и Япония се споразумяха със САЩ относно износа на на полупроводникови продукти за Китай. В крайна сметка бяха обявени ограничения за износа на 23 типа полупроводникови компоненти, които включват голям брой артикули. Всичко това бе направено с цел да се прекъсне достъпа на Китай до най-новите авангардни чипове, които биха могли да се използват в сложни смарт оръжия и роботизирани машини.

Но сега, в официални си тримесечен финансов отчет Micron заяви, че китайското правителство може да забрани достъпа на компанията на китайския пазар. Това няма как да се хареса на Micron, понеже делът на Китай е около 11% от всичките годишни продажби на американската компания, което възлиза на около $3,3 милиарда. И още, тази забрана ще попречи на Micron ефективно да се конкурира с китайските компании, работещи в същата сфера. Нещо повече, възниква реален риск от загуба да достъпа до редкоземните материали, които се доставят почти единствено от Китай. Micron също направи изявление, в която заяви, че се „ангажира да извършва цялата си дейност с безкомпромисна почтеност“.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !