Представиха първата високоефективна батерия с твърд електролит и анод от силиций

Offnews Последна промяна на 27 септември 2021 в 16:06 609 1

New all-solid-state battery holds promise for grid storage and EVs

Чрез обединяването на две технологии - твърд електролит и изцяло силициев анод, американски учени постигнаха много високо ниво на безопасност, дълъг технологичен живот и значителна плътност на енергията в представената в края на миналата седмица акумулаторна батерия от нов тип. Според изобретателите тя може да се използва в електрическия транспорт, както и за създаването на високоефективни хранилища на електрическа енергия за студен резерв.

Плътността на енергията на силициевите аноди е над 10 пъти по-висока в сравнение с графитните, които днес масово се използват в съвременните литий-йонни батерии. Но и те се разширяват и се свиват по време на зареждането и разреждането, като и върху тях отрицателно влияние оказва течният електролит. Новата научна работа на изследователите от Калифорнийския университет в Сан Диего разкрива новите възможности от използването на силициевите аноди съвместно с твърд електролит.

Американските учени за първи път са използвали евтини микроскопични силициеви зърна, които не изискват особена и скъпа предварителна обработка. Твърдият електролит се базира на сулфид, като останалата информация се счита за фирмена тайна.

Получената по този начин акумулаторна батерия се оказа мощна и с изключително стабилен анод. В лабораторни условия тя запазва 80% от капацитета си след 500 цикъла на зареждане и разреждане.

Новата технология за използване на силициев анод и твърд електролит е патентована от стартиращата компания UNGRID, която възнамерява още следващата година да започне да продава лицензите за нейното серийно производство.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

19.09 2022 в 17:37

... а катодът - пак литий.