От 2023 г. Netflix ще започне да начислява такса "допълнителен потребител"

Стоян Ненов Последна промяна на 20 октомври 2022 в 10:47 1953 0

Netflix

Снимка Tech Daily/Unsplash

Netflix

Стремежът на Netflix да се върне към здравословен растеж на абонатите продължава. Поредната стъпка в тази посока е начисляването на такса за допълнителен потребител и постепенното ограничаване на семейните акаунти. Целта е да се спре споделянето и обмена на пароли, което позволява на редица потребители да се възползват безплатно от услугите на платформата.

В същия момент Netflix отчете и първата си огромна тримесечна загуба на потребители, наблюдавана от основаването на компанията. Сега платформата заяви, че ще налага допълнителна месечна такса за хората, които споделят своите идентификационни пароли с други. Тя влиза в сила от началото на следващата година, като беше обявена по време на финансовия отчет за третото тримесечие.

Тази стъпка е всъщност разширение на пилотната програма, която първоначално бе стартирана в Латинска Америка и в нейните рамки се начисляват допълнителни такси за така нареченият допълнителен потребител. Това всъщност са хората, които са извън вашето домакинство, но използват вашето потребителско име и парола, за да гледат безплатно предаванията. В този случай за всеки, който гледа Netflix с паролата от вашия семеен акаунт, но не живее при вас, ще се начислява допълнителна сума, която се счита за наказателна такса.

Тази информация идва в момент, когато Netflix се опитва да върне растежа на своята потребителска аудитория и да убеди инвеститорите, че нейният бизнес е отново печеливш след като изгуби голям брой абонати в началните месеци на тази година. Netflix успя да подобри финансовото си положение с помощта на сериала "Чудовище: Историята на Джефри Дамер" и с четвъртия сезон на научнофантастичния драматичен телевизионен сериал "Странни неща", които за третото тримесечие на 2022 г. добавиха над 2.4 млн. абонати.

Netflix все още не е обявила цените на наказателните такси, но в пилотната програма се прилага правилото "една четвърт от базовата месечна цена" което за Съединените щати би трябвало да е 3-4 долара. Очевидно е, че за хората, които искат да избегнат тези такси, най-изгодно е да се възползват от предложението на Netflix за прехвърлянето на всички данни (хронологията на гледанията, препоръките и т.н.) от потребителския профил към нов акаунт, за което наскоро съобщихме.

И още, Netflix разработва нови 55 компютърни игри, за да направи своята платформа по-привлекателна за потребителите и да привлече още хора. Информацията е на изданието The Verge, което публикува писмо на компанията до инвеститорите, в което частично се описва тази нова стъпка. Идеята е абонатите да считат игрите като една от причините, заради които си струва да се използва тази стрийм услуга.

В писмото до инвеститорите се казва, че "игрите са многогодишно пътешествие". Това показва намеренията на компанията по-продължително да инвестира в това направление. Но въпреки положените усилия засега статистиките показват, че под 1% от абонатите ежедневно се възползват от геймърските възможности, предлагани от Netflix. Не се съобщава кои са тези игри. Известно е само, че до края на годината Netflix възнамерява да представи над 50 нови игри, които няма да са само за мобилни устройства, но и за десктоп компютри.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !