Още сделки на Google излизат наяве - този път със Spotify за по-ниски тарифи

Павлин Луканов Последна промяна на 21 ноември 2023 в 11:12 570 0

Spotify

Снимка Cezar Sampaio/Unsplash

Още сделки на Google излизат наяве - този път със Spotify за по-ниски тарифи

Spotify е най-популярната стрийминг услуга в международен план с над 574 млн. активни потребители и 226 млн. плащащи абонати. Налични са приложения за всички популярни платформи, включително Android, iOS, Windows и т.н. Разбира се услугата стана много популярна заради безплатната си опция за слушане на музика с реклами.

Сега нови данни сочат, че Spotify е постигнала уникално споразумение с Google относно плащанията, които получава за покупки на абонатите през Play Store за устройствата с Android. Информацията идва от съдебната битка между Epic и Google. Става дума конкретно за изказване на ръководителя за глобално партньорства на Google, Дон Харисън. Той потвърждава, че Spotify не плаща комисионна при избор на потребител да се абонира за услугата през системата на компанията. Ако абонаментът се осъществи през Google, комисионната е 4%, което е значително по-малко от традиционните 15%, които се вземат обичайно.

Google се опита да изиска от съда да не се оповестява тази информация, тъй като тя може да навреди на преговорите на компанията с други разработчици на приложения, които може да поискат по-добри от стандартните условия. Програмата на Google User Choice Billing започна през 2022 г. и предлага отстъпки от около 4% от стандартните комисионни от 15%. Това обаче не е от особено голямо значение за потребителите, макар и да може да се постигне ефект при големи обеми.

Според Харисън безпрецедентната популярност на Spotify е предпоставка за постигането на по-изгодно предложение за платформата. Той посочва още, че ако услугата не работи адекватно в екосистемата на Android, това ще доведе до отлив на потребители на смартфоните с тази операционна система.

В последствие Харисън споделя, че малък кръг от разработчици могат да инвестират по-директно в Android и Play, като така имат по-различни такси като част от по-широки партньорства. От компанията обаче не посочват кои други разработчици се възползват от по-щедрите партньорства с Google. В хода на делото обаче стана ясно, че на Netflix е предложена отстъпка от 10%, която компанията е отказала и вече не предлага покупки през Android.

Припомняме, че Spotify премахна възможността за абонамент през Apple App Store към средата на настоящата година, за да избегне таксата от 30%, която налага компанията от Купертино. Spotify е и сред най-популярните имена в Coalition for App Fairness, група включваща Epic и подкрепяща делото на издателя на Fortnite срещу Apple и Google.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !